БАЗ и СЗБ търсят подкрепа от Европейската комисия за продължаване на мярката 60/40

0
71
Ресторант
Ресторант. Снимка: Pixabay

Българската асоциация на заведенията /БАЗ/ и Сдружението на заведенията в България /СЗБ/ ще търсят подкрепа от Европейската комисия /ЕК/ за удължаване на мярката 60/40, съобщиха от двете браншови организации. Те разпространиха до медиите позиция, в която обясняват подробно своите аргументи. 

Публикуваме становището на БАЗ и СЗБ без редакторска намеса:

„Поради изключително трудния диалог с българското правителство, Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България се обърнаха за подкрепа към Европейската комисия във връзка с мярката 60/40. Както е известно у нас този вид подкрепа за бизнеса и служителите приключва на 30 юни. Средствата по нея се осигуряват от европейски програми, но българското правителство отказва да поиска допълнителни пари за продължаването й. Така в разгара на летния туристически сезон един от най-засегнатите браншове на икономиката ни ще остане без никаква подкрепа.

В тази връзка е изпратено писмо до г-жа Маргрете Вестагер, изпълнителен заместник-председател на ЕК с ресор „Европа, подготвена за цифровата ера“, г-н Никола Шмит, комисар по работните места и социалните права и г-н Тиери Бретон, комисар по вътрешния пазар и с копие до г-жа Мария Габриел, комисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж. В него се търси съдействие за продължаване на мярката 60/40 и след 30 юни, като бъде върнат първоначалният й вариант, при който подкрепа се получаваше при 20% спад на оборота спрямо 2019 г., а не както е в момента – при 30 или 40%.

„Туризмът е един от най-пострадалите сектори от продължаващата пандемия от COVID-19, а сега и от войната в Украйна. Непрекъснатото увеличение на цените на електроенергията, газовата криза, както и галопиращата инфлация го изправят пред допълнителни трудности и предизвикателства. Преди пандемията от COVID-19 секторът формираше между 12-14% от БВП на България и неговото възстановяване е от съществено значение за икономиката на нашата страна. За нас, като представители на едни от най-големите организации, работещи в туристическия сектор е от ключово значение да имаме предвидимост, за да може да планираме нашата работа и да получим финансова подкрепа, за да може да задържим работниците си и да запазим бизнеса си“, пише в писмото.

„Ние сме на мнение, че мярката 60/40 за подпомагане на работодателите в сектора, въведена през 2020 г. от българското правителство, подпомага заетостта и в крайна сметка оцеляването на нашия бизнес по време на пандемията, а и ще ни помогне да посрещнем и последиците от войната в Украйна, която се намира само на няколкостотин километра от нашата страна. 60/40 е сред най-широко използваните мерки в България, осигурявайки ни спасителен пояс за справяне с настоящите трудности и предизвикателства. Тя доказа своята ефективност и от нейното начало до средата на миналия месец по мярката са изплатени 1 845,2 млрд. лв., чрез които подкрепа са получили 13 646 работодатели и 331 518 служители, сочи последен анализ на Националния осигурителен институт. В сектор „Хотелиерството и ресторантьорството“ делът на запазените работни места и отпуснатите средства е съответно 20% и 15,5%“, посочват още БАЗ и СЗБ.

„Ние ежедневно сме поставени пред изпитание и за нас е важно да имаме координирани и навременни мерки, които да са финансово обезпечени и да помогнат за нашето дългосрочно възстановяване и устойчивост. Кадрите са ключови за нашата работа и са най-важните, за да предлагаме туристически продукт с високо качество. Разчитаме на Вашето разбиране и подкрепа да се намери правилното решение да продължи действието на тази мярка за българския туристически сектор, така че бизнесът да получи подкрепа за посрещане на продължаващото предизвикателство на COVID-19, да се справи с последиците от войната, както и с галопиращата инфлация и енергийната криза. Вярваме, че с Вашия професионализъм и опит, както и усилията, които полагате, ще се намери възможност подкрепата за Европейския туристически сектор, част от който сме и ние да продължи и временната рамка за държавна помощ за последиците от COVID-19 да бъде удължена“, завършва писмото.“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments