БАЗ и СЗБ: Дневният ред на правителство и парламент се разминава с този на бизнеса

0
50
Ресторант
Ресторант. Снимка: Pixabay

Българската асоциация на заведенията /БАЗ/ и Сдружението на заведенията в България /СЗБ/ разпространиха позиция до медиите, в която споделят притеснението си от факта, че дневният ред на парламента и правителството сериозно се разминава с проблемите, пред които е изправен родният бизнес. Те твърдят, че осъзнават, че на километри от границата ни се води война и са съпричастни към всички, засегнати от нея, без значение от националността им.

„Съгласни сме, че те трябва да получат подкрепа и много наши членове се включват с такава според възможностите си. Но недоумяваме защо на произвола на съдбата са оставени хиляди български предприемачи и стотици хиляди техни служители.“, добавят двете организации.

От СЗБ и БАЗ били наясно, че кризите, ударили човечеството са глобални, но с очите си виждали как правителството и парламентът не правили абсолютно нищо за поне частичното им овладяване у нас. И виждали как в останалата част от Европа това не било така.

„Тече единствено разправия да тръгне ли на някъде българското оръжие, кой кого да надцака за някой важен пост или в чий политически интерес да се извърши т.нар. съдебна реформа. Безспорно важни теми, но настояваме оцеляването на българския бизнес и българските граждани да бъде основен приоритет за държавата.“, пишат сдруженията в позицията си.

Свидетели сме на чутовна инфлация и ужасяващи цени на ток, газ, горива, изтъкват БАЗ и СЗБ. Галопиращи цени на всичко. Липса на каквато и да е предвидимост по отношение дори на утрешния ден, добавят те и уточняват:

„Оборотите ни спадат драстично и често работим дори на загуба, но не можем да си позволим цените в заведенията ни да се вдигат с темпото, с което растат тези в магазините и на борсата, защото покупателната способност на клиентите ни намалява от час на час. Служителите ни, които също са част от икономиката, настояват за повишение на заплатите, защото не издържат на инфлационното темпо. И са прави! Разходите ни са по три, приходите ни – на минус! И това важи не само за нашия сектор, а за почти целия български бизнес.“

БАЗ и СЗБ настояват държавата да влезе във функцията си и да направи всичко възможно за овладяване на кризите и адекватна подкрепа за най-засегнатите от тях. А не да ги преследва като престъпници и да изменя правилата в движение, за да попълва финансовите си дупки с връщането на вече получената от бизнеса подкрепа.

„Постепенно изчезнаха всички икономически мерки с мотива, че вече COVID-19 няма. За спасение от новите кризи не се говори. Имитират се компенсации за тока, които са крайно недостатъчни и въпреки които сметките ни са минимум два пъти по-високи в сравнение с миналогодишните. Уважаеми госпожи и господа управляващи, Вземете се в ръце и работете за България и гражданите й! От нашето оцеляване, зависи и вашето!“, призовават двете организации.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments