Байдън затяга правилата за пътуване заради нови случаи с „Омикрон“

0
12
Пътуване
Пътуване. Снимка: Pixabay

Президентът Джо Байдън разкри въвеждането на по-строги правила за пътуване, свързани с COVID-19, тъй като САЩ потвърдиха шепа случаи на варианта „Омикрон“ от бряг до бряг, съобщава „BBC“. Държавният глава каза, че планът му „не включва спиране или блокиране“ и не разширява мандатите за ваксини.

Случаи са открити в Калифорния, Колорадо, Минесота, Ню Йорк и на Хаваите, където властите твърдят, че този човек не е пътувал скоро. Държавните здравни служители съобщават само за леки симптоми при тези заболели.

Според доклади вариантът вече е открит в 30 страни. Все още не е ясно дали силно мутиралият щам „Омикрон“ е свързан с повече предаване или по-голям риск от пробив на ваксинираните.

Какъв е новият план на Байдън за COVID?

Според подробностите, разкрити в четвъртък, всички международни пътници ще трябва да бъдат тествани за вируса в рамките на 24 часа преди да заминат за САЩ, независимо от техния ваксинационен статус. Изискванията за маски за самолети, влакове и автобуси ще бъдат удължени до март. Правителството на САЩ ще се стреми да предостави милиони безплатни тестове по домовете на хората чрез частни застрахователни компании за тези, които имат покритие и чрез здравни центрове и селски клиники за онези, които нямат.

Планът на администрацията на американския президент за зимните месеци също се състои от стъпки за насърчаване на всички възрастни да получат своите бустерни ваксини, включително чрез обществена образователна кампания и по-целенасочено разпространение. Над 40 милиона американци са получили своите бустерни дози, но Байдън каза, че още близо 100 милиона отговарят на условията и все още не са получили своите игли.

Стотици клиники за семейна ваксинация ще бъдат създадени в цялата страна в опит да се увеличат нивата на ваксинация сред децата и тийнейджърите.

САЩ и няколко други страни забраниха пътуването от и до осем южноафрикански страни. Здравните експерти казаха, че ограниченията за пътуване ще им спечелят време за изучаване на новия вариант.

Какви са подробностите около новите случаи на „Омикрон“?

Пет случая на този вариант са открити в Ню Йорк, каза губернаторът на щата Кати Хочул в четвъртък. Мъж, който е присъствал на конгрес в Манхатън в края на ноември, е дал положителна проба за варианта, казаха служители. Един от случаите е ваксинирана 67-годишна жена в окръг Съфолк, която изпитва леки симптоми на кашлица и главоболие, каза губернаторът Хочул. Останалите четирима се намират в Ню Йорк.

Случай, потвърден в Калифорния в сряда и в Колорадо в четвъртък, е идентифициран при пътници, които наскоро са се върнали от Южна Африка. Човек с „Омикрон“ в Минесота пък. наскоро се е завърнал от тридневна аниме (японска карикатура) конвенция в Ню Йорк. Сред заболелите има и хаваец, който не е бил ваксиниран и преди това е бил заразен с коронавирус през 2020 г. Човекът няма скорошна история на пътуване. Това показва, че предаването на болестта в общността там вероятно вече е започнало, казаха здравните служители. Случаят на Хавай е свързан с леки до умерени симптоми и човекът е бил изолиран у дома си, казаха служители.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments