Байдън номинира бившия генерал Лойд Остин за министър на отбраната

0
209
Байдън
Снимка: Facebook

Новоизбраният президент Джо Байдън номинира пенсионирания генерал Лойд Остин, който е бил начело на американските сили в Близкия изток по време на управлението на президента Барак Обама, за свой министър на отбраната, съобщиха вчера двама запознати с решението. Остин, който ще бъде първият чернокож министър на отбраната на САЩ, в случай че получи всеобщо одобрение, се оказа изненадващ избор, предвид факта, че Мишел Флорной, бивш служител на министерството на отбраната, беше спрягана за водещия претендент за тази кандидатура. Флорной щеше да бъде първата жена, поела поста на министър на отбраната.

Новината бе отразена за първи път от информационният сайт „Politico“. Остин, който се е пенсионирал през 2016 г., трябва да получи зелена светлина от Конгреса, тъй като не е изминал целият период от необходимите седем години, откакто той е встъпил в длъжност. Той ще бъде вторият командващ на Пентагона от четири години насам, след като президентът Доналд Тръмп избра Джеймс Матис, пенсиониран генерал от морската пехота, за свой първи министър на отбраната. Номинацията на Остин, който оглавяваше Централното командване на САЩ по време на мандата на Обама, вероятно ще предизвика недоволство и противоречия, предвид ролята, която е изпълнявал в борда на редица компании, включително производителя на оръжия „Raytheon Technologies Corp.“.

Байдън и Остин успяха да изградят добри работни взаимоотношения по време на управлението на Обама, като пенсионираният генерал е давал ценни насоки на предходния екип по въпросите, свързани с националната сигурност, разкрива един от източниците, запознати с подробности относно решението да бъде номиниран.

Вчера Байдън, който предстои да встъпи в длъжност на 20 януари, обяви водещите членове и на здравния екип, който ще застане начело на страната в борбата й с бушуващата пандемия от COVID-19. Байдън избра генералния прокурор на Калифорния – Ксавие Бецера за министър на здравеопазването и социалните грижи и д-р Рошел Валенски, който ръководи Отделението по инфекциозни болести в Масачузетската болница в Бостън, за ръководител на Американския център по контрол и превенция на заболяванията.

Д-р Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергология и инфекциозни болести, беше номиниран за главен медицински съветник на Байдън по въпросите, свързани с коронавируса. Първото голямо предизвикателство пред Байдън в Белия дом ще бъде овладяването на разрастващата се пандемия от COVID-19, който до момента е причинила смъртта на повече от 283 000 американци. Екипът му ще трябва да открие и ефективни начини за съживяване на икономика, която все още е сериозно разклатена от милионите закрити работни места, вследствие на пандемията.

Насърчаване на „пъстротата“

Номинацията на Бецера, 62-годишен бивш конгресмен от Латинска Америка, ще присъедини още един политик към приноса в усилията в областта на здравеопазването, които до момента са разчитали главно на държавни администратори и здравни експерти. Изборът беше продиктуван и от факта, че Байдън е изправен пред натиск да осигури „пъстрота“ в състава на назначените си служители кабинета. Недоволството е от страна на много латиноамериканци и чернокожи, които протестират, че в екипа на президента липсват номинации на хора от техния произход. Решението на Байдън да номинира първия чернокож министър на отбраната – Остин, му дава възможност да изпълни обещанието си за „пъстрота“ сред членовете на екипа. Той се надява да получи подкрепа и сред привържениците на тази идея, що се касае до командването на американските въоръжени сили, които редовно бива критикувани, че не успяват да популяризират чернокожите военнослужещи, тъй като преобладаващият състав е от бели.

Остин не е нашумяла публична личност и не се смята за човек, който се радва на светлината на прожекторите. Известно е обаче, че е проницателен военен стратег с дълбоки познания в областта на въоръжените сили на САЩ. По-рано вчера демократът, който ръководи Комитета на въоръжените сили на Камарата на представителите – Адам Смит, открито показа предпочитанията си към Флорной, заявявайки: „Мисля, че Мишел Флорной е най-квалифицираният човек, който може да поеме този пост.“. Дейвид Сегал, изпълнителен директор на групата „Demand Progress“, на свой ред заяви, че Остин е по-добрият избор, като се има предвид ролята му на председател при изтеглянето на военните сили от Ирак и Афганистан.

Байдън от своя страна, продължава смело напред  към Белия дом, дори след като републиканецът Тръмп отказа да се признае за резултатите от изборите на 3 ноември и не се отказва от усилията си да анулира резултатите с необосновани твърдения за измама. Десетки правни действия от страна на Тръмп бяха отхвърлени от съдилищата в различни щати. Вчера съдиите в Детройт и Атланта отхвърлиха опитите на Тръмп да обезсили изборните победи на Байдън в Мичиган и Джорджия като неоснователни.

Байдън спечели подкрепата на избирателите в Мичиган с около 154 000 гласа, а в Джорджия с около 12 000 гласа. В Джорджия държавният секретар Брад Рафенспергер удостовери вчера резултатите от вота в щата в свое официално изявление, като заяви, че третото преброяване потвърждава победата на Байдън. Избирателната колегия ще признае официално резултатите в цялата страна на 14 декември. Рафенспергер, който е републиканец, каза, че продължаващите неоснователни твърдения за измама с изборния процес „накърняват страната“. Балотажните избори за двете места в Сената в САЩ, насрочени за 5 януари, ще определят коя партия ще ръководи камарата.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments