Байдън иска по-строги правила за неизвестни въздушни обекти

0
32
Президент Джо Байдън
Президент Джо Байдън. Снимка: Joe Biden, Facebook

Президентът Джо Байдън съобщи, че САЩ разработват „по-строги правила“ за проследяване, наблюдение и потенциално сваляне на неизвестни въздушни обекти, след 3 седмици драма с високи залози, предизвикана от откриването на предполагаем китайски шпионски балон, преминаващ през голяма част от страната, предава „Асошиейтед прес“.

Президентът нареди на съветника по националната сигурност Джейк Съливън да ръководи „междуведомствен екип“ за преглед на процедурите на САЩ, след като страната свали китайския балон, както и три други обекта, за които Байдън коментира, че САЩ сега смятат, че най-вероятно са „добронамерено“ изстреляни обекти от частни компании или изследователски институции.

Въпреки че не изрази съжаление за свалянето на трите все още неидентифицирани обекта, Байдън подчерта, че се надява новите правила да помогнат за „разграничаване между тези, които е вероятно да представляват рискове за безопасността и сигурността, които изискват действие, и тези, които не го правят“. Повтаряйки правната обосновка, цитирана за свалянето – че обектите, летящи между 20 000 и 40 000 фута, представляват отдалечен риск за гражданските самолети, американският президент добави:

„Не се заблуждавайте, ако някой обект представлява заплаха за безопасността и сигурността на американския народ, аз ще го сваля.“

Свалянето на китайския разузнавателен балон беше първото в мирно време на неразрешен обект във въздушното пространство на САЩ – постижение, повторено три пъти седмица по-късно. Байдън остро критикува китайската програма за наблюдение, като каза, че стрелбата е изпратила „ясно послание“ и беше категоричен:

„Нарушаването на нашия суверенитет е неприемливо!

Той обаче уточни, че се стреми да поддържа отворени линии за комуникация с Пекин. Държавният секретар Антъни Блинкен отложи първото си планирано пътуване до Китай, докато балонът летеше над САЩ, а нова среща с китайския му колега все още не е насрочена.

„Очаквам да говоря с президента Си и се надявам да стигнем до дълбините на това“, изтъкна Байдън и добави:

„Но не се извинявам, че свалих този балон“.

Президентът на САЩ подчерта, че правилата ще останат секретни, „за да не дадат пътна карта на нашите врагове да се опитат да избегнат защитата ни“. Конгресменът Джим Хаймс от Кънектикът, високопоставеният демократ в Комисията по разузнаването на Камарата на представителите, добави, че очаква САЩ да запазят радарните си системи настроени и занапред, за да откриват бавно движещи се балони, както и бързо движещи се самолети и други възможни нарушители. Но той изтъкна, че е внушил на служителите на Белия дом късно във вторник, че силите за сигурност ще трябва да прецизират реакцията си, когато забележат балони с неизвестен произход.

„Изтребителите и танкерите на Белия дом“ и специалните сили, твърди той, „няма да бъдат мащабируемо решение за всяка частица боклук във въздуха“.

Китайският балон ескалира напрежението между САЩ и Китай. Блинкен пътува в четвъртък за Мюнхенската конференция по сигурността и има спекулации, че той може да използва възможността да се срещне с високопоставен китайски служител по външната политика Уан И, който също ще присъства на конференцията.

Байдън почти запази мълчание за обектите, свалени в петък край бреговете на Аляска, в събота над Канада и в неделя над езерото Хурон. В понеделник Белият дом обяви със сериозност, че няма индикации за „извънземни или извънземна дейност“. До сряда американските власти излязоха със становище, че все още работят по локализирането на останките от обектите, но очакваха и трите да не са свързани с усилията за наблюдение. Говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби заяви:

„Разузнавателната общност смята за водещо обяснение, че това може да са просто балони, свързани с някаква търговска или доброкачествена цел.“

Нито една държава или частна компания не е изявила иск за някой от обектите, коментира Кърби. Те не изглежда да са управлявани от правителството на САЩ.

Все още не са разгледани въпроси относно оригиналния балон, включително какви шпионски способности е имал и дали е предавал сигнали, докато е летял над чувствителни военни обекти в Съединените щати. Американското разузнаване смята, че първоначално курсът му е бил към американската територия Гуам, според американски служител.

„САЩ го проследиха няколко дни, след като обектът напусна Китай“, обясни служителят, който говори с „Асошиейтед прес“ при условие за анонимност, за да е да сподели тази чувствителна разузнавателна информация. По неговите думи, изглежда, че балонът е бил издухан от първоначалната си траектория и в крайна сметка е прелетял над континенталната част на САЩ.

Балони и други неидентифицирани обекти вече са били забелязани над Гуам, стратегически център за ВМС и ВВС на САЩ в западната част на Тихия океан.

Не е ясно доколко Китай е запазил контрола над балона, след като той се отклони от първоначалната си траектория. Втори американски служител изтъкна, че балонът може да е бил външно маневриран или насочен да се движи над конкретна цел, но не е ясно дали китайските сили са го направили.

След като балонът беше свален, Белият дом разкри, че такива балони са прекосили територията на САЩ най-малко три пъти по време на администрацията на президента Доналд Тръмп, неизвестни на Тръмп или неговите помощници – и че други са летели над десетки нации на пет континента. Кърби подчерта в понеделник, че те са били открити само от администрацията на Байдън.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments