Байдън и Путин се изказаха положително за преговорите в Женева, но раздорът остава

0
62
Президент Джо Байдън и президент Владимир Путин
Президент Джо Байдън и президент Владимир Путин. Снимка: Президентство на Русия

Президентите на САЩ и Русия похвалиха начина, по който са протекли преговорите в Женева, въпреки че постигнаха много малък напредък по време на на първата си съвместна среща от 2018 г. насам. Президентът на САЩ Джо Байдън подчерта, че двете страни са откроили ясни противоречия помежду си, но добави, че Русия не иска нова студена война. В отговор на това руският лидер Владимир Путин заяви, че Байдън е опитен държавник и двамата „говорят на един език„.

Дискусиите продължиха около 3 часа, по-малко от планираното време. Байдън сподели, че според него не е било нужно да отделя повече време за тези дискусии, тъй като е била договорена реална перспектива за подобряване на отношенията между двете икономически сили.

Като подарък за руския президент Байдън донесе специален чифт пилотски очила, изготвени по поръчка, а стилът им е особено харесван от американския президент. Другият подарък за Путин е кристална статуетка на американски бизон. Засега не е ясно обаче дали Путин също е подарил нещо на Байдън. През 2018 г. руският лидер подари футболна топка на бившия президент Доналд Тръмп след тяхна среща в Хелзинки, Финландия.

Двете страни се договориха да започнат мирен диалог относно контрола на ядрените оръжия. Те също така заявиха, че ще върнат посланиците си в двете чуждестранни столици. Както е известно, пратениците от двете държави бяха изтеглени за консултации през март, след като САЩ обвиниха открито Русия в намеса в президентските избори през 2020 г. Въпреки този напредък лидерите не успяха да постигнат пълно единодушие по други важни въпроси, включително киберсигурността, ситуацията в Украйна, както и съдбата на руския опозиционен лидер Алексей Навални, който в момента излежава присъда от две години и половина в наказателна колония. По време на преговорите американският държавен глава изрази опасенията си, че ще има „опустошителни последици“ за Русия, ако  критикът на Путин умре в затвора.

Какво обсъдиха лидерите?

Преди срещата на върха и двете страни открито заявиха, че понастоящем отношенията им са силно обтегнати. Путин намекна за потенциално споразумение за размяна на затворници, като подчерта, че вярва, че могат да се постигнат компромиси. По отношение на кибератаките Путин отхвърли категорично обвиненията, че Русия е отговорна за тях, като заяви, че повечето кибератаки в Русия всъщност са извършени от САЩ.

Наред с това Байдън сподели, че е неотдавна е призовал Путин, че организациите в областта на водните ресурси и енергетиката не бива да бъдат обект на хакерски атаки по никакъв повод. По този повод той коментира: „Погледнах го и му казах – как бихте се почувствали, ако подобна хакерска атака бъде насочена към тръбопроводите на вашите петролни находища? Той ми отговори, че това би повлияло сериозно на страната му.“

По време на дискусиите стана ясно, че двете страни се разминават сериозно по отношение на правата на човека, включително свободното право на протест от страна на гражданите. Путин отхвърли опасенията на САЩ относно здравето на Навални, който наскоро обяви 24-дневна гладна стачка. Лидерът заяви, че Навални е пренебрегнал закона и е знаел, че го грози лишаване от свободаз, когато се завърне в Русия, след като се е подложил на лечение в Германия. Що се касае до твърденията на опозиционния лидер, че е бил отровен с нервнопаралитично вещество по заповед на Путин, руският държавен глава отрече категорично. Той добави, че Русия не иска да става свидетел на яростни размирици на своята територия, каквито бяха бунтовете срещу Капитолия в САЩ, както и протестното движение „Животът на чернокожите има значение„. В отговор на това Байдън отхвърли коментарите на Путин относно протестното движение, определяйки ги като „нелепи“ и подчерта, че правата на човека в неговата страна винаги ще бъдат на дневен ред.

Запитан защо Русия би искала да си сътрудничи със САЩ, Байдън коментира, че настоящият момент е много деликатен и решаващ за тази перспектива. „Те са притиснати от Китай, а освен това отчаяно искат да останат водеща световна сила.„, сподели той пред репортери, малко преди да напусне Женева. Когато журналист от „CNN“ попита Байдън защо е уверен, че Путин ще промени поведението си в положителна посока, президентът на САЩ реагира видимо раздразнено и отвърна: „Ако не разбирате това, то Вие не работите в правилната сфера.“ По-късно той се извини за дръзкия си отговор.

Кореспондентът на „BBC“ в Москва Сара Рейнсфорд предаде, че Путин се е опитал няколко пъти да подчертае открито, че Русия е ядрена сила и много важна държава, с икономика, по-малка от тази на САЩ, но все още с огромно влияние на световната политическа сцена. Както изглежда, това са водещите причини Байдън дойде да говори директно с руския лидер.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments