Байдън и Путин проведоха първия си телефонен разговор – обсъдиха изборите

0
91
Джо Байдън
Джо Байдън. Снимка: Facebook

Американският президент Джо Байдън повдигна въпроса за предполагаемата намеса на Русия в тазгодишните избори в САЩ по време на своя първи телефонен разговор с руския лидер Владимир Путин, разкриха от Белия дом. Сред засегнатите въпроси е била и темата за продължаващите протести, организирани от опозицията в Русия, както и последният сключен пакт между САЩ и Русия за ядрени оръжия, предава „BBC“.

Според руско изявление Путин e поздравил новия президент на САЩ за победата му на изборите. И двете страни заявиха, че са се договорили да поддържат контакт и занапред.

По време на своето управление бившият президент на САЩ Доналд Тръмп на моменти подкопаваше твърдата позиция на собствената си администрация към Русия, в резултат на което беше обвинен, че е прекалено благосклонен към Путин. Не такъв беше случаят с предшественикът му – бившия президент Барак, който беше многократно критикуван за това, че не се е намесил, когато Русия е анексирала Крим, нахлула е в Източна Украйна и е наложила влиянието си в Сирия.

Как Белият дом и Кремъл коментираха телефонния разговор?

Президентът Байдън ясно заяви, че САЩ ще действат твърдо в защита на своите национални интереси в отговор на действия на Русия, които вредят на нас или на нашите съюзници.“, гласи американското изявление по случая.

От позицията на Белия дом стана ясно, че двамата президенти са обсъдили и мащабната кибератака, известна под името „SolarWinds“, за която е обвинена Москва, както и твърденията, че неотдавна Кремъл е възложил на американски военнослужещи в Афганистан отравянето на руския опозиционен активист Алексей Навални, обещавайки им щедра награда.

Кремъл на свой ред не коментира спорните въпроси между двете държави, повдигнати от Байдън, който в миналото нарече Путин „бандит на КГБ“. Приближените на руския държавен глава заявиха, че техният президент е отбелязал, че нормализирането на отношенията между Русия и САЩ ще отговаря на интересите и на двете страни, предвид тяхната специална отговорност за поддържането на сигурността и стабилността в световен мащаб – цялата международна общност.

Както стана ясно двамата лидери са подкрепили и подновяването на споразумението „Нов старт“ – споразумение от епохата на Обама, което ограничава количеството бойни припаси, ракети и ракети-носители в американските и руските ядрени арсенали. То трябваше да изтече следващия месец, но Тръмп отказваше да го подпише и удължи.

Какво друго направи Байдън?

Телефонният разговор с Кремъл се проведе на фона на избора за държавен секретар на САЩ, като кандидатурата на Антони Блинкън беше потвърдена от Сената с вот 78-22.

По-късно Байдън се появи в Белия дом, за да подпише четири изпълнителни заповеди, насочени към справянето с проблема, който той нарича системен расизъм в САЩ. Междувременно президентът нареди на Министерството на правосъдието да не подновява договорите с частни затворнически учреждения, въпреки че някои от управляващите отбелязаха, че заповедта не обхваща частно управляваните центрове за задържане на имигранти.

Друга важна стъпка, която новоизбраният президент предприе, беше да призове Министерство на регионалното развитие и благоустройството да насочи усилията си към премахването на расизма от жилищната политика.

Новите заповеди задължават правителството на САЩ да зачита и племенния суверенитет. Това не се разглежда като съществена промяна в  съществуващата федерална политика, но някои индиански представители заявиха, че възраженията им срещу решенията, свързани с правото на използване на държавна земя, са били игнорирани по време на управлението на Тръмп.

Байдън подписа и директива за елиминиране на дискриминацията, свързана с COVID-19, насочена срещу азиатско-американските и тихоокеанските общности.

Междувременно вицепрезидентът Камала Харис получи втората си доза ваксина срещу коронавируса, подчертавайки:

Искам да призова всички да се инжектират с ваксината, когато дойде редът им.“

Харис беше критикувана по темата, тъй като време на миналогодишната предизборна кампания тя изрази съмнение относно безопасността на всяка една ваксина, която се разработва при управлението на Тръмп. Ваксината на компанията „Moderna“, с която Харис е била инжектирана вчера, е одобрена от здравните служители, назначени от бившия републикански президент.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments