Бърни Сандърс отнесе Пийт Бутиджидж: Спечели първичните избори в Ню Хемпшир

0
138
Бърни Сандърс
Снимка: Bernie Sanders, Facebook

Бърни Сандърс спечели първичните избори на демократите в Ню Хемпшир в ужасна вечер за бившия вицепрезидент Джо Байдън, съобщава “BBC”.

Левият сенатор взе безпрецедентна победа, като отнесе по резултат центристкия бивш кмет Пийт Бутиджидж, който предложи различна демократична визия още през новмври в унисон с действията на президента Тръмп.

Сандърс определи нощта като “началото на края” на Доналд Тръмп.

Бърни Сандърс
Снимка: Bernie Sanders, Facebook

Успехът в Ню Хемпшир – подобно на Айова, завихри още по-силна инерция за предстоящата изборна надпревара. Сенатор Сандърс изпревари смятания за умерен Пийт Бутиджидж, бивш кмет на град Саут Бенд, щата Индиана, и сенаторката от щата Минесота Ейми Клоубашар, която остана трета.

Сенаторът от Масачузетс Елизабет Уорън и г-н Байдън – двама предишни първенци – завършиха на четвърто и пето място в изборите на демократите. Техническият предприемач Андрю Ян и сенаторът от Колорадо Майкъл Бенет отпаднаха от надпреварата.

Какви бяха резултатите в Ню Хемпшир?

Около 280 000 избиратели на демократите дадоха своя глас в Гранитния щат във вторник вечер, като Сандърс спечели надпреварата с 26% в своя полза.

При над 90% от преброените гласове, 78-годишният сенатор Сандърс, вече водеше с около 1.6% (4300 гласа) 38-годишния си опонент Бутиджидж, бивш кмет на Саут Бенд, Индиана.

Г-н Сандърс приветства “голямата победа”, като благодари на привържениците си на митинг в Манчестър, Ню Хемпшир.

“Тази победа тук е началото на края за Доналд Тръмп”, каза той и обеща да изгради “безпрецедентно многопоколенческо, многорасово политическо движение”, за да победи републиканците.

Бърни Сандърс
Снимка: Bernie Sanders, Facebook

Резултатът ще даде на Бърни Сандърс девет от 24-те делегати, които ще представляват Ню Хемпшир на Юлската национална демократическа конвенция, където партията увенчава своята номинация въз основа на спечелените делегати.

Въпреки че спечели малко гласове, Бутиджидж също ще получи девет делегати. Той благодари на привържениците си и предупреди да не се поддават на поляризираната визия в политиката, като изтъкна себе си като водачът-центрист, който ще вкара нови избиратели в партията.

За разлика от Айова миналата седмица, където избирателната активност беше разочароваща, избирателите в Ню Хемпшир се оказаха доста повече, отколкото през 2016 г.

Може ли Сандърс да стигне докрай?

Анализ на Антъни Зуркър, репортер в Северна Америка

Джо Байдън – единственият кандидат, който Бърни Сандърс проследява в националните проучвания, е наранен, може би смъртно. Пит Бутиджидж завърши с добро представяне – втори, но успехът му извън първите две държави все още е отворен въпрос. Уорън, най-близкият му съперник за либералния вот на левицата, все още не е доказал, че може да завърши дори близо до Сандърс. Успехът на Ейми Клобучар гарантира, че тя ще се задържи и формиращата подкрепа ще остане раздвоена.

През 2016 г. Сандърс удари в изборна тухлена стена след Ню Хемпшир. С много пари, добре проведена национална кампания и разделена опозиция, пътят му напред – макар и далеч от сигурен – изглежда най-светлият от всеки в областта.

Той вероятно е най-левият кандидат, който партията е номинирала след Джордж Макговърн, обаче има достатъчно демократи, на възраст, които може да получат и сърцебиене, спомняйки си дрънкането от 1972 г., което той отправи към Ричард Никсън.

Какво се случи миналата седмица на първия тур?

Младият бивш кмет извоюва броя на делегатите в Ню Хемпшир, след като спечели вота в Айова. Резултатите там бяха забавени поради технически проблеми и партията, както и няколко кандидати, поискаха повторно преброяване на гласовете.

За разлика от Айова, изборите в Ню Хемпшир традиционно са основната напревара, в която избирателите предават тайни бюлетини, които се броят от държавата, а не от партията.

И двата щата до голяма степен са провинциални и бели, като не са представителна извадка за електората на демократите в държавата.

Остава въпросът дали първенците, излезли от Айова и Ню Хемпшир, могат да привлекат по-широка извадка от избиратели, която да коалира и други партии.

Г-н Сандърс е успял да спечели гласовете на 19% сред чернокожите избиратели, като според някои проучвания г-н Бутиджидж има по-малко от 10%.

Какви бяха другите истории от Ню Хемпшир?

59-годишната г-жа Клоубъшър постигна по-добър резултат от очакваното след големи преговори с избирателите през миналата седмица. Сенаторът от Минесота проведе силна кампания през последните няколко дни преди вота, добавяйки спирки в три града между неделя и вторник.

Макар се нареди едва на трето място и спечели само шестима делегати, резултатът ѝ беше заради добрата кампания, която даде тласък към Невада и Южна Каролина – следващите два щата, където ще се проведат избори на демократите.

“Всички ни преброиха още преди седмица”, заяви Клоубъшър. И добави: “Върнах се и се спасихме”.

Поразена в нощта на надпреварата беше г-н Ян, политически новодошъл. Неговата предизборна кампания, фокусирана върху обещанието за универсален основен доход и справяне с предизвикателствата на автоматизацията, вдъхнови ентусиазирано, но в крайна сметка не постигна резултат.

Г-н Ян каза, че се гордее със своята кампания, която “донесе първо послание за човечеството и визия за икономика и общество, което работи”.

Г-н Бенет, сенаторът от Колорадо, също спря кампанията си. Той не се е класирал за дебат от август 2019 г. и е спечелил подкрепа едва от 1% в национален мащаб.

70-годишната г-жа Уорън не получи делегати, но каза, че ще продължи.

“Нашата кампания е дългосрочна и тепърва започваме”, каза тя.

Това ли е последния пост за Байдън?

Месеци след като г-н Байдън влезе в надпреварата през април 2019 г., той бе смятан за фаворит с 41% подкрепа в национален мащаб. Бившият вицепрезидент на 77 години завърши на четвърто място в Айова, а подкрепата му спадна до 20% в национален мащаб, което го поставя зад г-н Сандърс за първи път. Без да подозира, че го очаква друг разочароващ финал във вторник, г-н Байдън замина за Ню Хемпшир преди последните секции да се затворят и да се отправят към Южна Каролина.

Joseph Robinette Biden
Снимка: Joseph Robinette Biden, Facebook

Подкрепата за г-н Байдън е по-силна сред афро-американските избиратели, които съставляват около две трети от основния демократичен електорат на южния щат.

Въпреки това, статистически данни на Quinnipiac показаха, че подкрепата за него е спаднала след изборите в Айова – от 52% на 27%. Въпреки това, г-н Байдън все още е най-популярният демократ за черните избиратели.

Какво следва в надпреварата?

Следващата спирка за демократичната надпревара е Невада на 22 февруари. Кандидатите ще се стремят да постигнат добри резултати там, както и в Южна Каролина, за да покажат, че могат да се харесат на по-разнообразен електорат. След това, в т. нар. “Супер вторник”, 3 март, 15 щата – с 1344 делегати – ще гласуват.

Всичко ще стане ясно на окончателното номиниране на демократите по време на партийната конвенция в Милуоки, Уисконсин, през юли.

Превод: Диана Тодорова

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments