Банкомат е раздал хиляди левове по погрешка в Разград, призовават взелите ги – да ги върнат

0
341
Банкомат
Снимка: Архив

Банкомат, разположен в разградския център, е пускал суми, по-големи от заявените за теглене. Това се е случило през лятото на 2019 година. По записи от охранителни камери, от прокуратурата са успели да установят кои са хората, теглили пари, а някои от тях – няколко пъти. Разградският окръжен прокурор Тихомир Тодоров ги призова да върнат надвзетите пари и даде срок от месец. Целта е да бъдат избегнати тежки съдебни процедури и строги наказания, пише „NOVA“.

Тодоров обясни, че зареждането на банкомата към конкретната банка е станало през юли 2019 г. От банката са извикали хората, които са теглили неправомерно пари. По думите му вече има хора, които са възстановили дължимото, но и такива, които не са пожелали да върнат парите. Те са били посочени в сигнал до Икономическа полиция.

Прокурорът уточни, че при искани 100 лева, банкоматът не е можел да разпознае номинала и вместо да пуска 5 банкноти по 20 лева, той давал 5 по 50 лева. По думите му банкоматът е технически изправен, но служителите, които са го зареждали са проявили несъобразителност като са разменили касетите на 20 и 50-левовите банкноти. Общата сума, която е била изтеглена, била доста голяма, добави Тодоров.

„Важното е, че хората имат различен прочит на ситуацията. Някои се ядосват, че не са разбрали за този банкомат по-рано, а други са върнали цялата сума.“

Около 18 души са се върнали да теглят пари няколко пъти. Проблемът бил установен от служителка на друга банка, която е използвала въпросния банкомат. Тя предупредила ръководството на институцията за ситуацията.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments