Балтов: Процентът от желаещите медиците да се ваксинират срещу COVID-19 нараства

1
119
Проф. Асен Балтов
Снимка: Пирогов, Архив

Все повече медицински работници искат да се ваксинират срещу COVID-19. Според директора на „Пирогов” професор Асен Балтов първоначалният отказ на всички е дошъл оттам, че са нямали достатъчно информация. РЗИ раздават брошури, в които подробно е описано какво представлява ваксината.

Балтов уточни, че в „Пирогов“ медиците, които искат да се имунизират, вече са надхвърлили 1000. Според него е много важно хората да осъзнаят, че няма нищо притеснително и че няма да бъдат чипирани. Професорът поясни пред „NOVA“:

„Очаква се до края на януари да има и втора ваксина у нас – тази на „Moderna“, а през февруари ще бъде разпространена и тази на „AstraZeneca/Oxford“. Така, хората ще могат да избират коя ваксина да си поставят.“

Втората голяма пратка в България ще бъде с 60 000 ваксини или 30 000 дози. Балтов беше категоричен, че хората са очаквали негативни ефекти от ваксината, но такива реално все още няма при ваксинираните у нас. Първите реакции се появяват до 24 часа, след което се изчаква около две седмици, за да се види дали ще има някакъв проблем. Една доза не е достатъчна и хората не трябва да си мислят, че с нея вече са имунизирани. Професорът предупреди, че между периода на първата и втората доза трябва да се носят задължително маски и да се спазва дистанция.

Първоначалният имунитет се натрупва между 7-ия и 14-ия ден след ваксината. Ако се разболеем след първата доза, то тогава втората най-вероятно ще бъде отложена. Балтов обясни, че при много тежките случаи се влива кръвна плазма, след което се изчаква около три месеца, за да може да бъде поставена ваксината. Той уточни, че през първите месеци няма да има достатъчно добър имунен отговор, защото организмът е бил изтощен. Професорът каза, че ваксините се съхраняват правилно, а за разхлабването на мерките е много рано да се говори.

Абониране
Известие от
guest
1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Илиев
Илиев
2 години по-рано

Всички искаме първо ПОЛИТИЦИТЕ, после да изчакаме месец – два и тогава ние – VI