Българското РВД ще обслужва новото летище на Истанбул

0
191
Росен Желязков на посещение в РВД. Снимка: пресцентър Министерство на транспорта
Росен Желязков на посещение в РВД. Снимка: пресцентър Министерство на транспорта

Българското „Ръководство на въздушно движение“ (РВД) ще обслужва и най-новото летище в Истанбул, обяви министърът на транспорта Росен Желязков.

Ние сме много по-напред в сектора от водещи държави в Европа, като Германия и Франция„, заяви още Желязков, цитиран от пресцентъра на транспортното министерство.

Ако трябва да сравняваме минутите на закъснение, при нас те граничат с нула. Представете си най-голямото летище в света, каквото е това в Истанбул, да се обслужва от българското РВД“, добавя той.

От 1969 г. до днес РВД се превърна в една от водещите администрации в сферата на въздушния контрол в Европа. С 60% е нараснал обслужваният трафик от РВД за последните години, от 2012 г. до 2018 г. Само за миналата година са обслужени и наблюдавани над 900 000 въздухоплавателни средства, каза министърът.

Новото летище в Истанбул бе открито в края на октомври 2018 г. Плановете на правителството са то да стане най-голямото в света и през него да преминават 1/3 от пътниците в света.

Завършен за 42 месеца, строежът на първата фаза струва 6 млрд. евро и е реализиран чрез публично-частно партньорство от консорциум на водещите турски фирми „Лимак“, „Колин“, „Ченгиз“,“ Мапа“ и „Калион“. Консорциумът „Истанбул Гранд Еърпорт“ ще плаща годишно по 1.1 млрд. евро в следващите 25 години като оператор на аеропорта.

В построяването на двете писти с дължина 3750 м и 4100 м, на кулата за въздушен контрол, чиято форма на лале ѝ донесе Международната архитектурна награда за 2016 г., и търговските площи са участвали 200 хил. работника.

Пълната инвестиция за завършването на гигантския проект се оценява на около 26.1 млрд. евро. Следващите фази предвиждат изграждането на конструкции с площ от 76.5 млн. кв. м. Предвижда се те да приключат до 2023 г. и тогава летището да има шест писти за излитане и кацане с капацитет за обслужване на 500 полета. Откритите и закритите паркинги на летището ще могат да приемат 70 хил. автомобила. До 10 години капацитетът на летището би трябвало да нарасне до 200 милиона пътници годишно и тогава то ще е най-голямото в света, посочва Международният съвет на летищата (МСЛ).

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments