Българските театри в готовност за протести: Искаме по-високи заплати!

0
882
Театър
Театър. Снимка: Pixabay

Актьорите настояват за по-високи заплати и предупреждават за протести. Директори на театри също се оплакват от липса на достатъчно средства.

Младият актьор Мак Маринов играе по 15 представления на месец. По думите му заплатата, която получава от театъра, е крайно недостатъчна.

„Успявам просто да отида следващия месец на работа и нищо повече от това. Много актьори работят като бармани, като сервитьори, което е безумие“, споделя пред „bTV“ актьорът.

Директорът на Сатиричния театър в София Калин Сърменов е категоричен, че театрите в България имат нужда от 100% покриване на фонд работна заплата. По думите му иначе ще се разруши всичко, което е било градено от години.

От Съюза на артистите настояват, с актуализирането на бюджета за следващата година, да бъдат вдигнати парите за култура. Председателят на Съюза Христо Мутафчиев посочи:

„В целия наш сектор на сценични изкуства работят около 6000 души. Това, което искаме, не е много. Искаме началната стартова заплата в нашия сектор да се увеличи от 900 на 1500 лева.“

Министърът на културата Атанас Атанасов каза от своя страна:

„Аз не мога с магическа пръчка утре да направя заплатите някаква цифра. За актуализацията още не сме говорили с министъра на финансите.“

Артистите заплашиха, че ако исканията им не бъдат изпълнени, то тогава те ще са принудени да протестират преди представленията си.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments