Българските общини се състезават за Европейски етикет за иновации и добро управление

0
64
Европейски етикет
Европейски етикет. Снимка: МРРБ

Обрат за местното самоуправление в България Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/ обяви старта на Седма процедура за присъждане на Европейски етикет за иновации и добро управление на местно ниво за периода 2024-2026 година. Тази инициатива е в отговор на продължаващите усилия на България за прилагане на Стратегията за иновации и добро управление на местно ниво на Съвета на Европа, която страната активно следва от 2007 година.

Европейският етикет за иновации и добро управление представлява значимо отличие, подчертаващо ангажимента на общините към високи стандарти на управление, оценявани спрямо единни критерии и индикатори, установени от Съвета на Европа. Това признание служи като доказателство за ефективността, откритостта, прозрачността и иновативността в управлението на местните общности.

Ключов компонент на тази стратегия са дванадесетте принципа за добро демократично управление, включващи честност в провеждането на избори, представителност, отзивчивост, ефективност и други важни аспекти, които са основата за устойчиво и отговорно развитие на общините.

Местните власти имат възможността да кандидатстват за този престижен етикет в периода от 12 март до 12 юни 2024 година, като това дава шанс на общините да демонстрират своите постижения и усилия за иновации и подобрение на управлението. Процесът на кандидатстване и оценка е проектиран да бъде възможно най-обективен и прозрачен с цел идентифициране и награждаване на общините, които истински се отличават в своето управление.

Досега шест процедури за присъждане на етикета са възнаградили усилията на 42 общини в България, като с това се утвърждава значимостта на инициативата за местното развитие и благополучие. Признаването с Европейски етикет не само увеличава репутацията на общините, но и стимулира непрекъснатото подобрение в управленските практики.

Организацията и провеждането на процедурата за присъждане на Европейския етикет е резултат от партньорството между МРРБ и Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/, подчертавайки общата визия за подобряване на качеството на живот чрез ефективно и отговорно местно самоуправление.

Тази инициатива подчертава ангажимента на България към принципите на демокрацията и иновациите в управлението и служи като мотивация за общините да стремят към непрекъснато подобрение и развитие в полза на своите граждани. Седмата процедура за присъждане на Европейския етикет очаква с нетърпение да открои и награди следващото поколение лидери в местното управление в България.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments