Българският фермерски съюз предупреди гражданите да отложат планираните пътувания и днес

0
30
Протест
Протест. Снимка: Български фермерски съюз

Активните протестни действия на земеделските производители у нас започнаха в цялата страна вчера. Ръководството на Българския фермерски съюз се събра на летището в Бяла Слатина, където е извадена цялата агротехника от района. Оттам предупредиха българските граждани да отложат пътуванията и днес:

„Извиняваме се на гражданите и предупреждаваме да отложат планирани пътувания на 18 и 19 септември, тъй като ще бъдат затворени главни пътища в цялата страна, каза Георги Стоянов,председател на БФС, която организация е и член на европейската „КОПА – КОДЖЕКА“.

В протеста се включиха над 26 браншови организации от целия сектор у нас. Блокада е вдигната на повече от 40 важни пътни точки и гранични пунктове на територията на цялата страна.

Инициативният комитет за провеждане на безсрочните ефективни протестни действия за спасяване на българското земеделие настоява вниманието да не се фокусира изцяло към зърнопроизводителите, тъй като в протестните действия се включва целият бранш, включително животновъди, пчелари, производители на плодове и зеленчуци.

Браншът има пет искания към управляващите, а в противен случай протестите в цялата страна ще продължат с пълна сила:

Да продължи забраната за внос на земеделски стоки от Украйна, като се разшири с вето и върху плодове, зеленчуци месо, мляко и мед. До 30 септември на фермерите да бъде платен пълния размер на компенсации на загубите заради войната в Украйна, държавната помощ за пропадналите от природни бедствия площи да бъде незабавно платена. Протестиращите искат също допълнителни средства за държавни помощи и облекчаване на условията по интервенциите от Стратегическия план.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments