Български пилот с първи самостоятелен полет на F-16 в САЩ

0
264
Самолети
Самолети. Снимка: Архив

Майор Стоян Петков от авиобаза „Граф Игнатиево“ е станал първия пилот, извършил самостоятелен полет на F-16, написа съпругата му Уляна в социалните мрежи. Тя пише:

След един исторически ден за нашето семейство – първият самостоятелен полет на F-16. Ти си нашата гордост, тате! Въпреки всичките неуредици и трудности тук, ти си оставаш нашата скала, на която да се опрем. Гордеем се с теб и те обичаме!

Майор Стоян Петков е инспектор пилот в авиобаза „Граф Игнатиево“. До 2007 година учи в Националния военен университет в Долна Митрополия, където е завършил магистратура по „Авиационна техника и технологии”. През 2017 година се е дипломирал и във Военновъздушния командно-щабен колеж на университета на ВВС на САЩ. Той е опитен военен пилот I-ви клас. От 2010 година лети на изтребител МиГ-29 като част от екипа на авиобаза Граф Игнатиево за бойни дежурства и целеви полети.

Майор Стоян Петков
Снимка: Уляна Петрова, Фейсбук

Заедно с майор Петков от година и половина на тригодишно обучение в САЩ са пилотите старши лейтенант Симеон Георгиев, капитан Тодор Тодоров и капитан Александър Велинов. Те са първите четирима от 13 пилоти, които ще се обучават на новите изтребители.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments