Български научни институти бяха избрани за тестови центрове на НАТО за нови технологии

0
255
НАТО
НАТО. Снимка: Pixabay

Институтът „Големи данни в полза на интелигентното общество“ /GATE/ към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Институтът по отбрана „Проф. Цветан Лазаров“ бяха избрани за тестови центрове на НАТО за разработване на нови технологии в областта на големите данни и изкуствения интелект, съобщи Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на специална пресконференция в рамките на министерската среща на НАТО в Брюксел.

Тестовите центрове на НАТО за нови технологии са ключов елемент от Ускорителя за иновации в отбранителния сектор в северноатлантическия регион /Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic – DIANA/, който бе създаден от съюзниците през изминалата година, за да засили общия технологичен потенциал на Алианса за отговор на новите предизвикателства.

Ускорителят за иновации ще подпомага технологичното сътрудничество и обмена на информация между съюзниците, чрез засилване на способностите за граждански иновации, сътрудничеството между академичния и частния сектор, включително с новосъздадени компании /start-ups/, както и развиване на следващото поколение технологии, които отговарят на нуждите за сигурност и отбрана.

Външно министерство, съвместно с Министерството на отбраната и Постоянната ни делегация в НАТО, оказаха подкрепа и съдействие на българските научни институти през всички етапи на кандидатстване и оценяване в Международния секретариат на НАТО. Получената висока оценка доказва безспорно, че България е държава, която има огромен потенциал да развива и внедрява нови технологии.

За страната ни това е възможност през идните години да допринася чрез висока степен на споделеност и прагматизъм с нашите съюзници от НАТО за военно-технологичното развитие на Алианса. Позиционирането ни сред водещите технологично развити държави ще позволи на български компании и научни институти да участват пълноценно в разработване и прилагане на нови технологични продукти и решения за трансатлантическата сигурност.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments