Български лекари спасиха млад мъж: Сърцето му се преместило вдясно след катастрофа

0
694
Операция
Операция. Снимка: Pixabay

Уникална операция на българските медици – спасиха живота на 28-годишен мъж, чието сърце след пътен инцидент се е преместило вдясно.

Пострадалият е бил откаран в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ с опасност за живота след катастрофа. Лекарите установили, че в резултат на травмата, вместо вляво, сърцето му е отишло вдясно в гръдния кош. Доц. Румен Филипов, началник на Клиниката по гръдна хирургия, „Сърце и мозък“-Бургас, споделя пред „bTV“:

„Изместването беше до такава степен, че решихме първоначално, че се касае за вродено заболяване, въпреки че в авиацията не може да попадне човек с такъв вроден дефект. Пациенти с такава травма обикновено загиват на мястото при пътнотранспортно произшествие. Това момче обаче е летец-изтребител и е в много добра кондиция. Препозиционирахме сърцето и извършихме перикардия – с това операцията приключи, благодарение на факта, че нямаше никакви други увреждания на големите съдове.“

Въпреки сложността на операцията, тя не е продължила дълго. Операцията е била направена преди 2 години в „Пирогов“, а спасеният мъж днес продължава активно да спортува.

След подобна травма оцелелите в света са едва 58 души и българинът е един от тях.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments