Български букви и стихотворения просвещават жителите на Берлин

0
218
Българските букви
Снимка: Скрийншот от видео на Държавния културен институт към МВнР

Българските букви посрещат вече два дни жителите и гостите на Берлин в едно от най-оживените места на брега на река Шпрее, в близост до Берлинската катедрала и Острова на музеите.

Арт инсталацията е българският поздрав към Германското председателство на Съвета на ЕС, което започва на 1 юли. Проектът е бил осъществен по инициатива на посолството ни в Берлин и Българския културен институт в германската столица с подкрепата на Министерство на културата и Държавния културен институт към МВнР, обясниха от ведомството. От германска страна проектът е получил подкрепата на държавния министър по въпросите на международната културна политика към федералния министър на външните работи на ФРГ Мишел Мюнтеферинг и на д-р Клаус Ледерер – сенатор по културните и европейски въпроси на провинция Берлин.

„Българските букви“ представя 14-те букви от кирилицата без графичен еквивалент в  латинската и гръцката азбука – Б, Д, Ж, З, И, Й, Ц, Ч, Ш, Щ, Ъ, Ь, Ю, Я.  Изработени като оригинални пейки, те бяха поставени за първи път през лятото на 2018 г. в София под името „Скритите букви“ и създадоха нови места за четене и своеобразни литературни кътчета в столицата на България. През лятото на 2019 г. проектът гостува в Париж, а в края на 2019 г. беше реализиран и в Рабат, Мароко.

Към всяка от 11-те пейки в парка „Джеймс Симон“ са приложени стихове на немски, френски и английски език на 28 български поетеси и поети, сред които Блага Димитрова, Георги Господинов, Надежда Радулова, Марин Бодаков, Аксиния Михайлова и т.н.. Кратък текст запознавал читателите и с най-важното за кирилицата – третата официална азбука в Европейския съюз, използвана от повече от 300 милиона души. През месец септември в парка „Джеймс Симон“ и в Българския културен институт в Берлин ще се проведат и поетически четения с участие на някои от авторите.

Директорът на Държавния културен институт към МВнР Снежана Йовева-Димитрова допълни пред „БНР“, че се е планирала богата програма и по повод 15-годишнината на института на 1 септември. Надявали се обстоятелствата да го позволявали.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments