Българската федерация по борба с коментар по случая с Николай Щерев

0
428
Николай Щерев
Снимка: БФ по борба

По-рано днес излезе информация, че синът на треньора по борба Симеон Щерев – Николай е дал положителна допинг проба. Името му попада в обновения списък на Българския антидопингов център.

Борецът се състезава в категория до 97 килограма, а положителната проба е дал при внезапна проверка извън състезание. Забраненият препарат е GW 1516 (С4). Най-вероятно това е кардарин – препарат, използван за драстично повишаване на издръжливостта и горенето на мазнини. Наказанието на Щерев е до 04.07.2023 година.

Във връзка със събитията от Българската федерация по борба направиха някои уточнения:

1. От месец юни състезателят е изключен от националния отбор и не е част от клубния си тим „Левски“.

2. В момента той не се подготвя с националния отбор по свободна борба на Белмекен, както бе тиражирано. Ако е на високопланинската база, то присъствието му там е в качеството на частно посещение. Неговият баща Симеон Щерев, е част от треньорския щаб на женския национален отбор на Русия, който сега е на лагер на Белмекен.

3. Щерев даде положителна проба за забранения препарат кардарин, който повишава издръжливостта и горенето на мазнини, при внезапна проверка от нашия Антидопингов център. Той бе наказан за 4 години със спиране на състезателните права, което на практика сложи край на състезателната му кариера.

4. Последното състезание на Щерев, който се бореше в категория до 97 кг на свободния стил, бе европейското в Букурещ през април, на което отпадна още на старта. Той е носител на златния пояс „Дан Колов“ от 2011 г. Върна се на тепиха в началото на миналия сезон след 3-годишна пауза. А за да влезе в категорията се наложи да свали 60 кг. В състезателната си кариера обаче не успя да стигне до медал от световно и европейско първенство.
От федерацията са категорични в борбата с допинга и е нетолерантна към използването на забранени вещества.

От Федерацията са категорични в борбата с допинга и не толерират употребата на забранени вещества.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments