Българка е била задържана на летището в Тел Авив

0
1245
Катрин Глинджева
Катрин Глинджева. Снимка: Скрийншот от ТикТок

Българка, задържана на летището в Тел Авив, сподели видео в социалната мрежа TikTok, в което споделя за ужасните условия, при които е държана. Тя призовава българския консул да се намеси и да й помогне.

Катрин Глинджева разказва, че е пристигнала на аеропорта в 09:30 часа на 11 февруари.

„Тук съм за трети път. Имах платена виза до април, която се оказва, че щом е взета от Тел Авив за България – тази виза автоматично отпада. Не работя тук и не съм на черно. Тук съм при семейни приятели.“, обяснява тя.

Младата жена е чакала документи, с които да започне легално да живее и да работи в Израел, но по думите й на летището са решили, че няма да я пуснат и ще я депортират обратно в София.

„Когато попитаме някой нещо, той директно ни подминава като пътен знак. Дават ни да ядем това /бел. ред. – посочва пакетирани тестени закуски/, което абсолютно никой не го яде, а сме умрели от глад. Аз не го ям, вътре има мазнини, срещу които имам алергия. И вода от шише, което не знам от колко време седи тук. Никой не иска да ни придружи до Свободната зона, за да си купим нещо за ядене и за пиене. Това са 24 часа, в които ние сме държани като престъпници и животни, бе храна и без вода, без цигари. Не ни дават да пушим. Никой не ни дава да излезем и да ни придружи до вънка, от човещина да излезем да пушим цигара.“, споделя още тя, добавяйки, че е студено.

Стотици потребители на ТикТок са коментирали и споделили видеото. Част от тях обясняват, че са били в нейното положение, като някои разкриват шокиращи случаи – че са държани седмица на същото място.

Други критикуват Глинджева, че не се е запознала с визовия режим. Трети я призовават да се обърне към българския консул и да си търси правата.

Припомняме, че между България и Израел е било подписано споразумение през 2007 г., с което е бил въведен двустранен безвизов режим. Според него гражданите на двете държави, притежаващи валидни обикновени паспорти, могат да влизат, да преминават транзит и да пребивават в Израел и в България без визи за срок до 90 дни в рамките на всеки 6 месеца. За дългосрочно пребиваване или извършване на трудова дейност срещу заплащане, се изисква съответната виза.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments