България в партньорство с ЕС: 85 млн. евро за укрепване на сигурността по границите

2
60
Калин Стоянов и Илва Йохансон
Калин Стоянов и Илва Йохансон. Снимка: МВР

Комисарят на Европейския съюз Илва Йохансон изтъкна ключовата роля на България в областта на миграционната политика и укрепването на Шенгенското пространство. Според нея приносът и активното участие на България са неделима част от общите европейски усилия за адресиране на миграционните предизвикателства и за осигуряване на по-ефективно функциониране на Шенген.

Калин Стоянов и Илва Йохансон
Калин Стоянов и Илва Йохансон. Снимка: МВР

България и Европейската комисия /ЕК/ разработиха стратегическа рамка, която ще улесни продължаващото структурирано сътрудничество в ключови сфери като гранично управление, убежище, връщане и полицейско сътрудничество. Тази инициатива е продължение на успешния съвместен пилотен проект, който значително подпомогна българските компетентни органи в поддържането на високо ниво на сигурност на външните граници на ЕС, превенцията на нелегалната миграция и управлението на вторичните движения на мигранти.

В допълнение към стратегическите рамки ЕК обяви стартирането на ново специфично действие за финансиране в размер на 85 милиона евро чрез Инструмента за управление на границите и визите /BMVI/ за периода 2021–2027 г. Целта е подобряване на националните способности за управление на външните граници на ЕС, като се предостави възможност на България и Румъния да кандидатстват за допълнително финансиране.

Средствата могат да бъдат използвани за разширяване или надграждане на съществуващи системи за наблюдение на границите, закупуване на транспортни средства и оперативно оборудване, включително технологии за термовизия и камери за откриване на движение.

Ангажиментът на България към европейската политика за миграция и укрепването на граничната сигурност е важен елемент в общите усилия на ЕС за справяне с предизвикателствата, свързани с миграцията. Сътрудничеството между България, ЕК и европейските агенции, подкрепено от значително финансиране, подчертава стремежа към постигане на по-добра интеграция в Шенгенското пространство и по-висока ефективност в управлението на външните граници на ЕС.

Абониране
Известие от
guest

2 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] заседанието на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“ министър на вътрешните работи Калин Стоянов очерта […]

trackback

[…] заседанието на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“ министър на вътрешните работи Калин Стоянов очерта […]