България пред епидемия от коклюш: Предложение за ускорено ваксиниране на новородени

0
166
Новородено бебе
Новородено бебе. Снимка: Pixabay.

В отговор на нарастващите случаи на коклюш в България главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев предложи обявяването на епидемия и ускоряването на ваксинационния процес сред новородените. Предложението беше направено по време на семинар, посветен на ваксините в рамките на Европейската имунизационна седмица.

„До края на седмицата ще предложа на министъра на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева да обяви епидемия от коклюш“, каза доц. Кунчев пред журналисти.

Коклюшът, известен още като магарешка кашлица, е остра респираторна инфекция, която се пренася чрез пръски и капчици секрет. По думите на доц. Кунчев изменението на насоките за ваксинация ще позволи започване на имунизацията на новородените на възраст месец и половина вместо след двумесечна възраст, както е понастоящем.

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева съобщи пред парламентарната комисия по здравеопазването, че в страната има достатъчно запаси от ваксини.

„Наблюдаваме ситуацията и поддържаме добро имунизационно покритие, което в момента е 92,4%“, добави тя.

Според последните данни, най-голям брой случаи на коклюш са регистрирани в София, където са идентифицирани 214 от общо 314 случая в страната от началото на годината. Въпреки високата чувствителност и специфичност на PCR тестовете, заболяването продължава да представлява риск особено за новородените през първата година от техния живот.

Предложението за обявяване на епидемия и промяна в графика за ваксинация е в процес на одобрение, като се очаква скорошно решение от здравния министър.

Важно, родители! Можете да ваксинирате децата си по-рано срещу коклюш

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments