България пое ротационното председателство на Съвета на гуверньорите на Европейската инвестиционна банка

0
61
Людмила Петкова
Людмила Петкова. Снимка: МФ

Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, в качеството си на гуверньор за България на Европейската инвестиционна банка /ЕИБ/, е новият ротационен председател на Съвета на гуверньорите на финансовата институция.

Министър Петкова пое поста по време на годишната среща на Банката в Люксембург, където участва и в редовното заседание на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси ЕКОФИН. Съгласно чл. 7 от Процедурния правилник на ЕИБ, позицията на председател на Съвета на гуверньорите се поема за срок от 1 година от всяка страна членка на ротационен принцип.

При поемането на поста министър Петкова увери, че като банка на Европейския съюз ЕИБ ще продължи да предоставя финансиране в подкрепа на ключови приоритети – както в рамките на ЕС, така и извън него.

„Групата на ЕИБ има решаваща роля при подкрепата за зелен и дигитален преход, кохезията и регионите, които са най-силно засегнати от инвазията в Украйна“, посочи тя и подчерта, че за поддържане на водещата си роля и при адресиране на предстоящите предизвикателства, Банката ще разчита на своята експертиза и устойчиви капиталови резултати.

В качеството си на председател министър Петкова ще координира работата на Съвета и ще ръководи срещите на гуверньорите, има право да свиква заседания на Съвета по своя инициатива, по искане на някой от останалите гуверньори или от президента на Банката, както и да предлага за гласуване решения.

Млада жена пострада при зрелищна катастрофа в Разградско

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments