България, Катар и Саудитска Арабия – попадат в класация за най-бързо развиващи се туристически дестинации през 2024 г.

2
3602
Община Несебър
Старият Несебър. Снимка: Община Несебър

Няколко държави се очертават като най-бързо развиващите се туристически дестинации – всяка, от които, може да се похвали с уникални атракции и значително увеличение на туристическия обем. През първото тримесечие на 2024 г. Азия посрещна 82% от международните туристи в сравнение с първото тримесечие на 2019 г. Възраждането на туризма в Китай също допринесе за растежа на туризма в региона. Първоначално силно засегнат от COVID-19, Китай смекчи много ограничения за пътуване, наложени от януари 2020 г. Освен това азиатската страна въведе политики за безвизово влизане за граждани на различни държави от Европейския съюз /ЕС/, както и за държави като Малайзия и Тайланд, пише „Business Day“.

За разлика от това, Азиатско-тихоокеанският регион се бори да възстанови своята туристическа индустрия, като международните туристически посещения през 2023 г. достигат само 65% от нивата преди пандемията. Обратно – Европа, Северна и Южна Америка, и Африка успяха да се възстановят до поне 90% от своите туристически обеми за 2019 г. Данните подчертават неравномерното глобално възстановяване на туризма. Забележително е, че Близкият изток се очертава като първият регион, надхвърлил нивата отпреди пандемията през 2023 г., приемайки 87,1 милиона международни туристи, което е увеличение от 22% спрямо 2019 г.

Трябва да се отбележи, че обемът на туризма в Близкия изток продължава да расте през първото тримесечие на годината – с 36% увеличение на международните туристи в сравнение със същия период на 2019 г..

Използвайки данните на Световна организация по туризъм /UNWTO/ за международните посещения на туристи, Yahoo Finance сравни цифрите за първото тримесечие на тази година и цялата 2023 г. с тези от 2019 г. Държавите, посрещнали по-малко от 1 милион международни туристи през 2019 или 2023 г., са били изключени от анализа. Тази методология е помогнала да се идентифицират страните с най-голям ръст на пристигащите туристи.

Доха, Катар
Доха, Катар. Снимка: Pixabay

Катар — резултат: 9.16

Катар води като най-бързо развиващата се туристическа дестинация през 2024 г. През първото тримесечие на тази година туристическият обем на страната е бил със 177% по-голям от първото тримесечие на 2019 г. През 2023 г. туристическият обем е бил с 89% по-голям от 2019 г. Катар е бил домакин на над 4 милиона международни туристи през 2023 г., до голяма степен водени от големи спортни събития като Световното първенство по футбол през 2022 г. и Формула 1. През първите четири месеца на 2024 г. Катар посрещна над 2 милиона международни туристи, като Доха е била сред най-предпочитаните дестинации в страната. Бумът на туризма също привлече значителен интерес от големи круизни линии като Royal Caribbean Cruises Ltd., Norwegian Cruise Line Holdings Ltd. и MSC Cruises – всички предлагащи пътувания до бреговете на Катар.

Албания
Албания. Снимка: Pixabay

Албания — оценка 6,92

Албания се очерта като топ дестинация за пътуващите през 2024 г. През първото тримесечие на 2024 г. туристическият обем на страната се е увеличил със 121% в сравнение с първото тримесечие на 2019 г., а туристическият обем за 2023 г. е с 56% по-висок от този през 2019 г. Албания се откроява като идеална дестинация за пътешественици с определен бюджет и тези, които искат да опознаят Европа. Страната може да се похвали с няколко обекта на световното наследство, богата гама от съвременна архитектура и оживени крайбрежни градове. Нейната достъпност и разнообразни атракции значително допринесоха за значителното увеличение на туристическия обем, което направи Албания убедителен избор за пътешествениците тази година.

Рияд
Снимка от Pixabay

Саудитска Арабия — резултат: 6.36

През първото тримесечие на 2024 г. Саудитска Арабия отбеляза туристически обем, който беше с 98% по-голям от този през първото тримесечие на 2019 г., а през цялата 2023 г. туристическият обем беше с 56% по-голям от този през 2019 г. Този бърз растеж в туристическия сектор на Саудитска Арабия се дължи на значението на страната в мюсюлманския свят и значителните държавни инвестиции, насочени към подобряване на туристическата инфраструктура. Ключови градове като Джеда и Рияд са централни за това повишение. С амбициозната цел да привлече 70 милиона международни туристи до 2030 г., Саудитска Арабия прави значителни крачки към световната туристическа арена.

Сарагоса, Ел Салвадор.
Ел Салвадор. Снимка: Пиксабей

Ел Салвадор — резултат: 5,75

Ел Салвадор отбеляза 90% увеличение на туристическия обем през първото тримесечие на 2024 г. в сравнение със същия период на 2019 г. и 40% увеличение за цялата 2023 г. в сравнение с 2019 г. Известната със своите активни вулканични пейзажи, страната отбелязва значително увеличение на туризма. Въпреки съветите в САЩ, предупреждаващи пътуващите да преосмислят пътуването си до Ел Салвадор, уникалните географски характеристики на страната продължават да привличат авантюристичните личности. Този нарастващ интерес допринесе за по-голямата популярност на Ел Салвадор като туристическа дестинация.

Синеморец
Синеморец. Снимка: Искра.бг

България — оценка: 5.01

През първото тримесечие на 2024 г. България претърпя забележителен скок на туризма, като туристическият обем беше с 38% по-голям от този през първото тримесечие на 2019 г. Освен това общият туристически обем за 2023 г. се повиши до 62% повече от данните, регистрирани през 2019 г. Въпреки че срещаше политически предизвикателства и отбеляза спад на международните туристи преди COVID пандемията, България успешно възстанови туристическия си сектор. Неотдавнашното включване на България в Шенгенското пространство вдъхна нов живот на туристическата индустрия. Това съживяване доведе до значителен растеж, превръщайки България във все по-привлекателна дестинация през 2024 г.

Британски всекидневник: Бургас, Несебър и „Слънчев бряг“ – европейски бюджетни дестинации с красиви плажове

Абониране
Известие от
guest

2 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] България, Катар и Саудитска Арабия – попадат в класа… […]

trackback

[…] България, Катар и Саудитска Арабия – попадат в класа… […]