България изпълнява ангажимента към Австрия и засили контрола по границите

0
60
ГКПП "Капитан Андреево"
ГКПП "Капитан Андреево". Снимка: Искра.бг

Засилени проверки на всички митнически и гранични пунктове се извършват от началото на годината. Същото важи и за територията на цялата страна, на стоки и товари, пътуващи от и до Австрия, съобщават от Агенция „Митници“. 

Дейността е свързана с изпълнение на ангажимента за засилен контрол по сухопътните граници, поет от България и Румъния към Австрия в подписания Анекс към решението за присъединяване на двете балкански страни към Шенген.

Само до 6 януари са извършени над 7200 проверки на различни видове превозни средства, включително транзитно преминаващи през страната. Използват се всички методи за контрол на границата – физическа проверка, сканиране с рентгенови системи, документален контрол. Проверяват се както превозваните стоки, така и кабините на товарните автомобили, леки, лекотоварни автомобили и автобуси.

За същия период са установени установени близо 120 000 къса цигари и 5,5 кг. тютюн, над 340 литра алкохол, 800 литра моторни масла, 1500 кг прах за пране, 5429 електрически инструменти, 10 500 детски играчки и 110 парфюмерийни продукта. Всички изброени стоки са задържани при опит за внос в страната или при транзитни превози към Западна Европа.

Засилените проверки важат в пълна сила и за излизащите от страната превозни средства, напомнят от Агенция „Митници“. При контролните действия са установени общо над 61 000 артикула – електронни наргилета, пълнители за електронни наргилета, ветеринарни лекарства и очила. Стоките са пътували от Австрия към Турция, но не са били надлежно декларирани.

При съвместна проверка с „Гранична полиция“ в района на граничен контролно-пропускателен пункт „Ферибот Видин“ в микробус с българска регистрация са установени и шест лица – сирийски граждани, пътуващи в специално изграден тайник. По предварителни данни лицата са превозвани в посока Австрия.

Съвместни проверки с МВР и други компетентни органи се извършват регулярно и на пътната мрежа у нас. 

Засиленият контрол по граничните пунктове ще продължи сухопътното ни присъединяване на страната ни към Шенген, след което контролът ще остане само на външните граници на ЕС към Турция и Сърбия.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments