България и Австрия обмислят възможности за сътрудничество в областта на СПА и медицинския туризъм

0
68
Конференция
Конференция. Снимка: Министерство на туризма

Министърът на туризма Евтим Милошев и посланикът на Австрия Андреа Икич-Бьом проведоха среща, на която обсъдиха перспективите за австрийските граждани да се възползват от богатствата на българската природа и лечебните процедури, предлагани в страната.

„Австрийските граждани биха имали възможността да се възползват целогодишно от природните богатства на нашата страна. Лечебният туризъм у нас е изключително позитивна възможност за австрийците. България е на второ място в Европа по минерални извори, тези геотермални води са с огромен лечебен потенциал и от векове се експлоатират по нашите земи“, заяви министърът на туризма Евтим Милошев по време на срещата си с посланика на Австрия Н. Пр. Андреа Икич-Бьом.

На срещата бяха обсъдени възможностите за сътрудничество в областта на СПА и медицинския туризъм между двете държави. Министър Милошев подчерта изключителните възможности, които България представя в сферата на балнеологията и СПА туризма.

„Вярвам, че всяко усилие, което е мотивирано от добри намерения, винаги намира добър резултат. Българската държава е създала условия частната инициатива у нас да създаде изключителни хотелски комплекси, които са свързани с културното наследство“, добави министърът.

Посланик Андреа Икич-Бьом изрази висока оценка за възможностите, които България предлага в сферата на здравния туризъм.

„Мога да Ви уверя, че австрийските граждани ценят високо България. Самата аз съм убедена в големите перспективи, които България предлага в сферата на здравния туризъм. Представихме Вашите предложения на ресорните власти във Виена, които разглеждат изключително внимателно тази възможност. Добре разбирам, че тази концепция е насочена към целогодишния туризъм, но ще е необходимо време, за да получим становището на австрийските власти“, подчерта тя.

Още през 2019 г. България беше включена в официалния списък на държави, с които Асоциацията на германските здравни каси признава разходите за рехабилитация у нас. Амбицията сега е австрийските граждани също да получат възможността да се възползват от възстановителни процедури у нас.

Сътрудничеството между България и Австрия в областта на СПА и медицинския туризъм е обещаващо, като предоставя възможност за развитие на целогодишен туризъм и укрепване на здравните услуги в двете страни.

След 30-годишно прекъсване: България отново е член на Изпълнителния съвет на СЗО

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments