България засилва търговско-икономическото сътрудничество с Бразилия

0
60
Н. Пр. Мария Едилеуза Фонтенеле Реис и Никола Стоянов

България ще възстанови Службата по търговско-икономически въпроси в Бразилия след прекъсване от над 6 години. Това стана ясно по време на среща между министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов и посланика на Федеративна република Бразилия Н. Пр. Мария Едилеуза Фонтенеле Реис, съобщиха от Министерство на икономиката и индустрията /МИИ/

През 2022 г. стокообменът между България и Бразилия бележи ръст от над 62%, като българският износ е нараснал с 85%.

„Макар абсолютните стойности да не са високи, тенденцията за нас показва, че можем да направим още много в икономическата сфера. Същевременно Бразилия е огромен пазар и за нас е изключително важно да използваме всички възможности за партньорство“, подчерта министър Стоянов. Той допълни, че България предоставя много добри условия за позициониране на компании от производствения сектор, които искат да стъпят на европейския пазар, но трябва по-широко представяне на страната пред бизнеса зад океана.

„Именно затова предприехме стъпки за възстановяване на Службата по търговско-икономически въпроси, защото е необходимо и на държавно ниво да предприемем действия за активизиране на инвестиционния обмен“, каза още икономическият министър.

Посланик Реис заяви, че бразилската страна също планира да възстанови търговската секция към Посолството на Бразилия у нас, с цел засилване на търговско-икономическото сътрудничество. Тя посочи, че има голям потенциал за увеличаване на българския износ, с акцент върху продуктите от козметичната индустрия, хранителното-вкусовата промишленост и др. Експортът на минерални или химични фосфорни торове формира 65% от общия износ на България към южноамериканската държава. Бразилският посланик допълни, че и в тази сфера има още по-голям потенциал за увеличаване на износа.

Двамата обсъдиха и провеждането на първата сесия на Смесената Българо-бразилската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество, която съществува от 2016 г., но до момента не е провеждала заседание. Министър Стоянов посочи, че българската страна има готовност да бъде домакин на първото заседание и предложи то да се проведе съвместно с двустранен бизнес форум.

„По този начин двете държави ще покажем силен ангажимент на най-високо ниво да работим за засилване на бизнес контактите и повече съвместни инициативи“, каза още Никола Стоянов.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments