България успя да защити „Старинен град Несебър“-UNESCO и да разшири защитената му територия

0
25
Несебър
Несебър. Снимка: Община Несебър

UNESCO утвърди разширението на територията на обекта световно наследство „Старинен град Несебър“. Това се случи по време на 45-ата разширена сесия на Комитета по световно наследство, която се провежда в Рияд.

В новата територия попада и част от акваторията на Несебър от южната и северната страна на полуострова. Разширението е по предложение на България и е резултат от интензивните изследвания, които Центърът по подводна археология в Созопол провежда от 2017 г. досега. По време на тези изследвания, които се явяват продължение на работата на проф. Любка Огненова от 80-те години на ХХ век, са намерени части от крепостните стени на древна Месамбрия, отнасящи се към Античността и Средновековието.

В новата територия попада и част от антична улица, както и защитни пристанищни съоръжения. През многовековното си развитие заради покачването на морското ниво в Черно море и спецификата на геологическия строеж на полуострова, градът е изгубил около 1/4 от територията си. Това е и причина значителни археологически структури днес се намират под вода.

Вписването на разширената територия на Несебър, в която вече са включени полуостровът и находките под вода, откроява Старинния град сред другите обекти на UNESCO с уникалното съчетание на културно наследство на суша и под вода.

Предложението за разширение на територията на Старинен град Несебър е представено пред UNESCO от Министерство на културата /MK/, Националната комисия за UNESCO-България, както и специалисти от Националния институт за недвижимото културно наследство към МК, с активното съдействие на Постоянното представителство на България в ЮНЕСКО в Париж.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments