България скърби за Стоянка Мутафова, първи реакции след смъртта й

0
382
Стоянка Мутафова
Снимка: Президент Румен Радев, Facebook

„Светла й памет на Стоянка Мутафова! Отиде си един изключителен мил и добър човек. Тя винаги ще бъде от символите на българския театър. Поклон!“

Това написа премиерът Бойко Борисов в профила си във Facebook по повод смъртта на Стоянка Мутафова. Тъжната вест беше коментирана и от президента Румен Радев:

„С голямо прискърбие научих за загубата на Стоянка Мутафова – изключителна личност и творец. Призвана да дарява своя безграничен талант, обичана безрезервно от публиката.

Успяваше да покаже по удивителен начин, че истинският извор на непрекъсващата и ярка човешка енергия е себераздаването. Надарена с удивителната сила на таланта, изпълнена с обич и уважение към всеки зрител – така десетилетия наред Стоянка Мутафова владееше сцената на голямото изкуство. Тя се превърна в негов символ.

С нея всяка зала и всяка публика ставаше голяма, значима, одухотворена. Тя остава златна епоха в българския театър и кино.

Дълбок поклон и вечна памет!“

Министърът на културата Боил Банов също изказа съболезнованията си чрез Facebook:

„Няма друго явление, което така да спира дъха ни както урагана „Стояна“ – дръзкото Стихийно бедствие на всяка театрална сцена, неотразимия женски феномен на българското кино. Напусна ни легенда! Почивай в мир!“

Председателят на Комисията по културата и медиите Вежди Рашидов заяви пред журналисти в парламента, че със загубата на Мутафова въздухът обеднява все повече. Той отбеляза тъжния факт, че един след друг си отидоха две имена, знакови за нацията.

„Отива си идентичността на българската нация, самочувствието й. Затова често казвам, че изкуството е вечно. Това са хората, които създават морала, хората, които проповядват морала. Аз съм пораснал с достойнството на тези талантливи хора“, добави Рашидов, цитиран от „Фокус“.

„Просто една епоха си отиде. Жалко. Въздухът обеднява все повече и все по-малко озон остава в него. Съжалявам за това, което всеки ден се случва. Явно това е животът. За съжаление отиват си телата, но много съм щастлив, ако младото поколение запази самочувствието си, пазейки тези святи имена във времето, защото така се прави държава“, добави той.

Кончината на Мутафова беше коментирана и от парламентарната трибуна. Председателят на парламента Цвета Караянчева отбеляза, че многобройните превъплъщения на актрисата са я превърнали в икона на българската сцена.

„Ще я запомним с нейното завладяващо и очарователно присъствие, с нейното обаяние, неповторим и уникален талант и артистичност. Поклон пред паметта й“, каза Караянчева.

След това депутатите почетоха паметта й с едноминутно мълчание.

Припомняме, че тази сутрин голямата актриса Стоянка Мутафова ни е напуснала. Тъжната новина беше съобщена от съобщена от личния й мениджър Евгени Боянов в профила си във Facebook.

„Тази сутрин в 6.15 часа загубихме Стоянка Мутафова. Нейният Нейчо си я прибра на Никулден! Поклон пред светлата й памет!“

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от