България ще задълбочи сътрудничеството с Азербайджан и Грузия

0
15
Ирена Георгиева и Фуад Нагиев
Ирена Георгиева и Фуад Нагиев. Снимка: Министерството на туризма

Поглед към Изтока и задълбочаване на сътрудничеството в пределите на Азия – това попадна във фокуса на заместник-министър Ирена Георгиева, която проведе редица двустранни срещи в рамките на международното изложение в Испания. Тя и председателят на Държавната агенция по туризъм на Азербайджан Фуад Нагиев обсъдиха възможността за откриване на директна самолетна линия между България и Азербайджан. Двамата са отбелязали традиционно добрите отношения между държавите и са обсъдили развитието на туризма след COVID пандемията, променената структура на потоците туристи, посещаващи страната ни и опциите за ръст на двустранния туристопоток, като част от това може да се случи именно с възобновяването на директни полети.

България ще бъде страна партньор на Азербайджанското международно туристическо изложение в Баку през 2023 г., изтъкна още заместник-министър Георгиева. От своя страна Нагиев съобщи, че ще участва в 68-та Сесия на Регионална комисия „Европа“ на СОТ.

Друга държава, с която има потенциал за развитие на двустранния туристопоток, е Грузия. В рамките на Международното туристическо изложение FITUR в испанската столица, заместник-министър Ирена Георгиева се срещна с Мая Омиадзе, председател на Грузинската национална туристическа администрация и с Тамат Кориаули, първи заместник-председател.

По време на разговорите е било обсъдено състоянието на туристическия сектор в двете страни, какви са проблемите и предизвикателствата след световната пандемия и делът на туризма в БВП във всяка една от страните. Беше обменена и коментирана информация относно целевите пазари и приоритетите за сектор туризъм в двете държави. Ирена Георгиева и представителите на грузинското управление в туризма споделиха мнения и идеи за облекчаване на процеса по издаването на визи и бяха единодушни, че министерствата на външните работи на България и Грузия следва да бъдат запознати с поставените въпроси за последващи действия.

При разговорите беше отбелязано желанието за развитие на двустранното сътрудничество в сферата на туризма, в това число и в рамките на Междуправителствената смесена комисия за икономическо сътрудничество.

Омиадзе и Кориаули споделиха готовността си за следващи контакти на най-високо ниво с българското Министерство на туризма и по време на Берлинското изложение ITB, както и през месец май на заседанието на 68-та среща на Регионална комисия „Европа“ на СОТ в София.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments