България ще върне посланика си в Северна Македония, чак когато види реална борба с омразата

0
18
Министър Николай Милков
Министър Николай Милков. Снимка: БТА

България ще върне посланика си в Северна Македония Ангел Ангелов, едва когато види реален напредък в борбата срещу езика на омразата. Това обяви след заседание на Комисията по външна политика в Народното събрание служебният ресорен министър Николай Милков. Той посочи още едно условие и това е да има задържани за нападенията срещу български клубове, включително и за побоя над Християн Пендиков, предаде „24 часа“.

Ангелов беше извикан „на консултации“ официално от Министерството на външните работи в понеделник. Днес той също докладва пред депутатите от външната парламентарна комисия всички подробности около случая с побоя над Християн Пендиков.

Министър Милков подчерта, че действията в България относно изтеглянето на Ангелов целят да покажат, че София има твърдо отношение по този въпрос.

Той беше запитан в какво точно трябва да се изразяват стъпките за справяне с езика на омразата като в отговор подчерта, че декларации по този повод вече е имало много. Но това не е достатъчно, а трябва да има наказания за тези, които са извършили престъпления от омраза. И Милков припомни, че е имало подпалвач, който е получил условна присъда, а след това е пеел на митинги и се е превърнал в национален герой.

Посланикът ни в Северна Македония Ангелов осъди публикациите в Скопие, в които се твърди, че Пендиков е продавал наркотици и че побоят бил разправия между наркодилъри. Той подчерта, че Християн е бил изведен от страната със собствения си паспорт, което означава, че той не е издирван от властите, както се твърдеше.

Милков посочи също така, че в бъдеще не се налага непременно България отново да налага вето, защото за да продължи по пътя към европейската интеграция, Северна Македония трябва да изпълни определени поети от нея ангажименти.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments