България ще призове посланика си в Русия

0
103
Елеонора Митрофанова
Елеонора Митрофанова. Снимка: Посольство России в Болгарии, Фейсбук

България ще призове посланика си в Русия за консултации като отговор на острите и недипломатични изявления на колегата му Елеонора Митрофанова. Това заяви премиерът Кирил Петков преди срещата на върха в Брюксел. Той посочи:

Когато една държава извика обратно посланика си за консултации, би следвало другата държава да направи същото.

Вчера руският посланик у нас Елеонора Митрофанова обяви в официална позиция, че е „неприемливо по никакъв начин чиновници на тази или онази страна независимо от ранг и официална длъжност публично да критикуват Посланика на Руската Федерация за оценките на случващите се в приемащата държава събития„. По този повод премиерът каза:

Аз мисля, че няма български гражданин, който да се радва чужд дипломат да обижда българите и българското правителство, подобно поведение е абсолютно недопустимо.“

Не мисля, че коалицията има разногласия за Украйна. Казахме много ясно, че подкрепяме Украйна, украинското правителство и военнослужещите. Ние трябва да им окажем пълна подкрепа. Хуманитарната помощ върви. Над 80% от българите не подкрепят военната помощ. Ние трябва да се съобразяваме с това. Не е хубаво щетата да е по-голяма върху страните, които правят мерките, и по-малка – върху Русия. Замразяването на Руската централна банка е такъв пример. Това трябва да е посоката на мислене„, каза българският премиерът. Той уточни, че едва ли българското въоръжение ще промени хода на войната.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments