България ще подкрепи преговори на Северна Македония и Албания за ЕС, но само при спазване на добросъседските отношения

0
91
Министерски съвет
Снимка: Министерски съвет

България ще подкрепи на Съвета „Общи въпроси“ и на Европейския съвет започването на преговори за членство в Съюза със Северна Македония и Албания, но ще следи те да спазват добросъседските отношения. Това реши правителството на днешното си редовно заседание.

Рамковата позиция на страната ни по въпроса бе внесена за обсъждане от министъра на външните работи Екатерина Захариева. В документа са записани условията, които България винаги е поставяла пред двете държави. За тях страната ни ще следи по време на целия преговорен процес.

„Започването на преговори не следва да се интерпретира като гаранция за членство, а като позитивна движеща сила за ускоряване на реформите и поддържането на добросъседските отношения, които са хоризонтален критерий и ще бъдат оценявани на всеки етап от преговорите.“, пише в съобщението на правителствената информационна служба.

По отношение на Северна Македония са формулирани от наша страна конкретни междинни цели и крайни цели. България ще настоява за ясни критерии по изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, особено що се отнася до работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси. Обърнато е специално внимание на въпросите относно езиковата норма и използване на пълното име на Република Северна Македония.

„Преглед на изпълнението на тези условия, както и напредък по промяната на учебниците по литература, история и география в Република Северна Македония ще бъде направен и преди провеждането на втората междуправителствена конференция, която отваря първата преговорна глава. България не следва да допуска интеграцията на Република Северна Македония в ЕС да бъде съпътствана от европейска легитимация на държавно спонсорирана идеология на анти-българска основа.“, се казва още в съобщението.

Освен това страната ни ще настоява Северна Македония да преустанови и да се въздържа от провеждане на политика, независимо под каква форма, на подкрепа и насърчаване на претенциите за признаване на т.нар. „македонско малцинство“ у нас.

„Нашата югозападна съседка следва ясно да посочи, че краткото име на страната няма нищо общо с географския регион Северна Македония, част от който се намира в пределите на България. Република Северна Македония следва да премахне от табели и надписи върху паметници, паметни плочи и сгради на текстове, насаждащи открито омраза към България, например такива, съдържащи квалификации като „българския фашистки окупатор.“, се казва още в българската позиция.

“България е страната, признала първа Република Македония, сега Република Северна Македония. Оттогава подкрепяме тази държава по евроатлантическия й път и нашият национален интерес е тя да скъса с миналото и да върви по пътя на демокрацията.”, е заявила по време на правителственото заседание вицепремиерът Екатерина Захариева.

Страната ни обвързва преговорите с Албания с по-нататъшното гарантиране на правата на българското малцинство, включително изучаването, без пречки, на книжовния майчин език в регионите, традиционно населявани от тях: Голо Бърдо, Гора, Преспа, Корча, Кукъс, Елбасан.

 

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments