България се нарежда до държавите от Третия свят по още един индекс

0
25
Хора
Хора. Снимка: Pixabay

България се нарежда до държавите от Третия свят по още един индекс – този на ООН за човешкото развитие. Данните за миналата 2021 година бяха публикувани и се оказа, че само за една година страната ни е паднало от 56-о място до 68-о. Така беше отчетен най-рязкият спад за всичките години на прехода у нас, пише в свой коментар за „24 часа“ Валери Найденов. Досега страната ни падаше надолу в класацията, но плавно – с 6 пункта за 31 години. Но сега се свлече с цели 12 пункта само в рамките на една година.

Така се оказва, че по степента на човешко развитие България изобщо не се нарежда до останалите страни-членки на Европейския съюз /ЕС/. Бият ни и Северна Македония и Украйна. Пред нас е дори Албания, която е в тежко икономическо положение.

Основната причина за всичко това е спадът в продължителността на живота у нас – от 75.1 години през 2019 година до 71.8 години през 2021 година. Така само за две години българинът е загубил 3.3 години от своя живот.

Виновникът за всичко това е коронавирусът и предизвиканата от него криза. Той е причината за отчитането на висока смъртност в много части на света. Но за сравнение в Албания средната продължителност на живота през 2021 година е била 76.5 години. Сравнението с богатите държави е направо непосилно. В Швейцария живеят средно 84 години, а в Хонг Конг – 85.5 години. Първите 40 държави в класацията имат продължителност на живота над 80 години.

Всичко това говори и за качеството на здравеопазването в съответната страна. Така например у нас ваксините за коронавирус закъсняха. В същото време за здравеопазване у нас се отделят много средства, но няма реална реформа в сектора, а плащанията от страна на пациентите са едни от най-големите в цяла Европа.

В тази класация пред нас се нарежда дори Северна Корея, където продължителността на живота е 73.3 години.

Освен по дълголетието индексът на човешкото развитие отчита още два пункта и това са годините, прекарани в училище и брутният национален доход на глава от населението. Според официалната статистика за 2020 година той е бил 117 669 милиона или приблизително около 17000 на човек от населението. В индекса за човешкото развитие е взета цифрата от 23000 долара. Причината е, че се прилага и паритетът на покупателната способност.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments