България предлага създаване на комисия с Турция, изясняваща случая с убития полицай край Елхово

0
33
МВнР
МВнР. Снимка: МВнР

България предлага създаването на съвместна комисия с Турция, която да изясни обстоятелствата около случая с убития полицай на българо-турската граница.

България предлага създаването на съвместна комисия с Турция, която да изясни обстоятелствата около инцидента на българо-турската граница, при който загина български граничен полицай. Това каза заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев на извънредна среща с посланика на Турция у нас Айлин Секизкьок днес, съобщиха от Министерството на външните работи /МВнР/ на сайта на ведомството.

Късно снощи от МВР съобщиха за убит полицай до границата с Турция. Инцидентът е станал около 20:35 часа, когато неустановено лице стреля по съвместен наряд на „Гранична полиция“ и военнослужещ, който изпълнява задълженията си по охрана на границата в района на село Голям Дервент. В резултат на произведените изстрели служителят на Гранична полиция е починал на място, а служителят от Министерството на отбраната е успял да се оттегли от мястото, като не е пострадал.

От МВнР информират, че по време на днешната извънредна среща заместник-министър Коджабашев постави пред турския посланик въпроса за очаквано пълно съдействие от страна на Турция за изясняване на обстоятелствата около инцидента. Също така заместник-министърът призова турските власти да изпълняват задълженията си при опазване сигурността на границата между двете държави.

От МВнР съобщават още, че в хода на разговора от българска страна е отчетено досегашното ниво на сътрудничество между двете страни, както и че България очаква турската страна да положи допълнителни усилия за повишаване на сигурността по общата ни граница.

От своя страна посланик Секизкьок изказа съболезнования и потвърди готовността на властите в Турция да си сътрудничат с българските институции. Тя увери, че вече са взети всички необходими мерки за разкриването на извършителите на престъплението, както и за укрепването сигурността на общата ни граница.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments