България празнува Съединението

0
29
"Съединена България". Литография Николай Павлович

България отбелязва 134-тата годишнина от обявяването на независимостта на Източна Румелия от Османската империя и Съединението й с Княжество България.

В големите градове в цялата страна тържествено ще бъде издигнато знамето на България, ще се отслужат военни ритуали и полагане на венци в памет на загиналите във войни.

На 6 септември 1885 г. Чардафон Велики (Продан Тишков) и майор Данаил Николаев влизат с отрядите си в Пловдив, арестуват областния управител на Източна Румелия Гаврил Кръстевич и се създава временно правителство. Два дни по-късно княз Александър Първи Батенберг с манифест утвърждава присъединяването на областта и приема да бъде титулуван занапред като княз на Северна и Южна България.

Съединението получава международно признание с подписването през 1886 г. на Българо-турска спогодба. 6 септември е обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г.

По традиция център на тържествата е Пловдив, а празникът ще започне в катедралния храм „Света Богородица“, където митрополит Николай ще отслужи молебен. Членове на Комитет „Родолюбие“ ще пресъздадат пред военния клуб част от историческите събития – завземането на конака и арестуването на генерал губернатора Гаврил Кръстевич. Ще прозвучи и Възванието на Българския таен централен революционен комитет, с което се обявява, че Румелийското правителство е свалено и е провъзгласено Съединението на България.

Кулминацията на празника ще е тържествената заря проверка пред паметника на площад „Съединение”, по време на която слово ще произнесе президентът Румен Радев.

В София в 11.30 ч. военнослужещи от Националната гвардейска част ще участват в церемонията по поднасяне на венци пред Мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг. В 12.00 ч. пред сградата на Администрацията на президента ще се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

В Бургас от 10.30 часа на площад „Атанас Сиреков“ с ритуал по издигане на националния флаг и флаговете на Европейския съюз и Община Бургас ще започнат тържествата. От 11.00 часа във Военния клуб на ул. „Христо Ботев“, 48 ще се извърши заупокойна молитва за загиналите в Сръбско-българската война и полагане на венци пред паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк.

От 11.30 часа на площад „Атанас Сиреков“ ще има празничен концерт.

Военен ритуал по издигането на националния флаг пред Община Велико Търново от 10,30 ч. Ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника „Майка България“ от 10,50 ч. Откриване на новия паметник на генерал Сава Муткуров в парк „Марно поле“ от 11,15 ч. със заупокойна молитва, отслужена от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий. От 21,30 ч. ще се проведе аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“

Във Варна тържествата ще започнат с ритуал по полагане на венци и цветя пред Паметната плоча на княз Александър I Батенберг от 9,30 ч. с участието на Представителния духов оркестър и почетен караул на Военноморските сили. С военен ритуал в 10 ч. ще бъде отдадена почит на загиналите за Съединението на България.

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от