България подкрепя обвързването на върховенството на закона с европейските фондове

0
196
Министерски съвет
Министерски съвет. Снимка: Архив

Премиерът Бойко Борисов тази вечер ще обяви пред лидерите на Европейския съюз позицията на правителството за многогодишната финансова рамка и пандемията от COVID-19, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Той щял да заяви пред останалите членове на Европейския съвет, че за страната ни върховенството на закона е толкова важно, че да бъде обвързано с европейските фондове. 

Тук обаче изниква важният въпрос как България ще продължи да получава средства от Брюксел при една таква обвързаност. Страната ни все още получава критични доклади от Европейската комисия по този въпрос, в които не се отчита достатъчен напредък в борбата с корупцията. Именно това беше и една от основните причини за продължилите над три месеца антиправителствени протести с искане за оставката на Борисов и Иван Гешев. Те обаче отказаха да се вслушат в гласа на хилядите по площадите и да се оттеглят от постовете си. 

По отношение на европейската координация в отговор на пандемията премиерът Борисов приветства предложението за изграждане на Европейски здравен съюз, който ще позволи ЕС да бъде по-подготвен за в бъдеще при евентуални други здравни кризи, съобщиха още от правителствената информационна служба.

Министър-председателят Борисов акцентира също върху общия подход на европейските лидери и ЕК относно ваксините, който ще осигури на европейските граждани бърз достъп до достатъчно на брой безопасни и безплатни ваксини, които да се използват доброволно.

„Всички заедно, солидарно не само участваме в плащането на ваксините, но и по начина, по който да бъдат справедливо разпределени възможно най-бързо“, заяви премиерът Борисов и добави, че се водят разговори, така че страната ни да е готова, ако са необходими фризери, в които ваксина да се съхранява при много ниска температура.

Премиерът Борисов специално обърна внимание на спазването на противоепидемичните мерки.

„Ако сме стриктни и дисциплинирани, можем да преодолеем по възможно най-лекия начин тази криза“, категоричен беше българският министър-председател.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments