България отбелязва 24 май

0
29
Кирил и Методий, училище, Бургас
Св. св. Кирил и Методий. Снимка: Архив

На 24 май отбелязваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност.

През 855 година Кирил и Методий са създали глаголицата в манастира Полихрон в областта Витиния в Мала Азия, където са превели свещени книги. След това светите братя започнали да популяризират християнството сред славяноезичните народи.

Делото им било продължено от техните ученици Наум, Климент, Ангеларий, Горазд и Сава, които били приети топло в България от княз Борис през IX век. Кирилицата, която заменя глаголицата, е била създадена в Преславската книжовна школа. Климент Охридски се сочи за неин създател, а името й е в чест на Константин-Кирил Философ.

За първи път празникът се отбелязва през 1851 г. в Пловдив. Тогава по инициатива на Найден Геров епархийското училище „Св. св. Кирил и Методий“ организира ученическо шествие. След 5 години – през 1856 г. Йоаким Груев дава предложението денят на Кирил и Методий да бъде отбелязван като празник на учениците.

Българската православна църква чества Денят на св. св. Кирил и Методий на 11 май по църковния литургичен календар. Има доказателства, че на този ден е отдавана почит на светите братя още от XII век. В края на 1968 г. се въвежда Новоюлиански календар. Оттогава Денят на Кирил и Методий се отбелязва от църквата на 11 май, а по традиция Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, на който също се отдава почит на двама братя, остава на 24 май.

На 30 март 1990 година Народното събрание обявява празника за официален.

„Върви, народе възродени“ е химнът на Деня на българската просвета и култура. Той е бил написан през 1892 година, като автор на текста е Стоян Михайловски. През 1901 година композиторът Панайот Пипков намира стихотворението в учебник и решава да напише музика по него.

Солунските братя, както още са известни братята Кирил и Методий, са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старобългарски език и разпространяване на християнството сред ранносредновековните славяноезични народи. Титулувани са като равноапостоли и Славянски апостоли. На 30 декември 1980 г. с апостолическото послание Egregiae Virtutis, папа Йоан Павел II ги обявява за съпокровители на Европа. Православната църква ги почита и като едни от светите Седмочисленици заедно с техните ученици и последователи Климент, Наум, Ангеларий, Горазд и Сава.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments