България няма хеликоптерна медицина

0
103
Илюстративна снимка: Пиксабей
Илюстративна снимка: Пиксабей

В България не съществуват специализирани хеликоптери за въздушно спасяване. Единствената възможност са военните. Процедурата, която се налага за ползването им, е изключително сложна. Това може да доведе до фатален край за пострадалия, каза директорът на Планинската спасителна служба към Българския червен кръст Емил Нешев пред „Дарик“.

Летателните ни машини са добри за търсене на хора, които бедстват високо в планинските райони или за транспортирането на по-голям екип спасители. Това обаче не е достатъчно. В чужбина разполагат със съвсем различен тип, които са оборудвани като линейка. Познати са като ХЕМС. Могат да поддържат пострадалите, които са с тежки травми.

Нешев заяви, че не е 100% сигурен за причините, поради които нямаме необходимото оборудване. До момента в страната ни е имало само един опит за хеликоптерна медицина. Той е дошъл от частна компания, но не е получил подкрепа от държавата. Работата им била изключително ползотворна – между 6 и 8 успешни случая на година. Парите обаче не носили възвръщаемост и излизало скъпо. По тази причина се отказали.

Директорът взе отношение и за разделението между гражданите. За една обикновена личност не се осигурява подобна помощ, но за катастрофирал автомобил на Националната служба за охрана, при който пострада Цвета Караянчева, е напълно възможно.

Ръководителят обясни, че подобни случаи не подлежат на сравнение, защото са много различни. Караянчева е била транспортирана от летище до летище. Но подобен хеликоптер не е пригоден за условията в планината.

Нешев смята, че трябва да се помисли за хеликоптерна линейка, която да се ползва за бедствия, аварии и пътни произшествия.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments