България няма да приеме еврото от 1 януари догодина

0
189
Пари, евро, монети, банкноти
Евро. Снимка: Pixabay

Страната ни няма да приеме еврото от 1 януари догодина, съобщи финансовият министър Росица Велкова по време на брифинг. По думите й служебният кабинет е засилил разговорите с Европейската комисия /ЕК/ и страните-членки на Еврозоната. Сформирани са били групи между Министерството на финансите /МФ/ и ЕК. Ускорила се е работата на всички междуведомствени групи.

На 6 декември е бил подписан меморандум за започване на производството на евро монетите, както е била изготвена и комуникационната стратегия.

„Изготви се концепция за Закона за еврото. Изготвено бе и национално представително проучване за обществените нагласи. Бяха разработени и проектите на закони, които са по отношение на ангажиментите на България в присъединяването на страната към Валутния механизъм II. Проведени са редица срещи с посланици на страните-членки на Еврозоната в България“, отчете министър Велкова, добавяйки:

„На 13 февруари 2023 г. нямаше изслушване в Еврогрупа, тъй като европейските ни партньори считат, че имаме изоставане в законодателната част, свързана с приемане на необходимите законопроекти. Това са промените в Кодекса за застраховане, Закон за мерките срещу изпирането на парите. Двата законопроекта са внесени в НС на 12 декември 2022 г. Както и измененията в Търговския закон в областта на несъстоятелността. Той е внесен на 24 октомври 2022 г.“

Страната ни ще подаде конвергентен доклад, когато изпълни ангажиментите си и бъдат приети законопроектите, които служебният кабинет пак ще внесе в новото Народно събрание и се приемат нужните изменения в Закона за Българската народна банка. По думите на Велкова държавата ни трябва да приеме четири законопроекта и трябва да постигне и критерия за инфлацията, предава „NOVA“.

В случай, че в края на юни или юли покрием изискванията би могло да подадем доклад, заяви министър Велкова. Според нея това значи, че бихме могли да бъдем присъединени към Еврозоната в срок не по-късно от 1 януари 2025 г.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments