България не се отказва от европейско финансиране за АМ „Струма“

0
87
Магистрала
Снимка: Агенция Пътна инфраструктура

България не се отказва от европейско финансиране за довършването на автомагистрала „Струма“ през Кресненското дефиле. Страната ни продължава да счита проекта за приоритетен. Това обяви председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски.

Както Искра.бг ви съобщи вчера от АПИ обявиха, че оттегляме апликационната форма, подадена през август 2019 година, с която страната ни кандидатстваше за евросредства. За това беше уведомена и Европейската комисия. Решението било резултат на задълбочен анализ, казаха още от АПИ. То щяло да ускори екипната работа по довършването на аутобана.

Днес стана ясно, че всъщност България ще продължи да иска европейско финансиране, но в същото време ще отговори на новите приоритети на ЕК и приетия наскоро Европейски зелен пакет.

Ето какво каза по въпроса Терзийски пред „NOVA“:

„Оттегляме се, тъй като ЕК има препоръки, свързани с допълнителни мерки, които трябва да изпълним, по отношение на екологията.“

От АПИ ще предприемат стъпки, които да намалят въздействието на увеличения трафик през Кресненското дефиле след изграждането на останалата част от магистралата. Въпросните мерки ще трябва да бъдат изпълнени по-рано от очакваното, стана ясно още от думите на председателя на Агенцията.

Затова апликационната форма се оттегля докато бъдат изпълнени препоръките в областта на екологията.

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от