България може да влезе в „чакалнята“ на еврозоната до юни 2020 г.

0
72
Пари. Снимка: Пиксабай
Пари. Снимка: Пиксабай

През първото или второто тримесечие на 2020 година България може да се присъедини към валутно – курсовия механизъм ERM II, коментира ръководителят на Европейския съвет по банково преструктуриране Елке Кьоних пред БНР.

Водещата институция в процеса е Европейската централна банка, а отговорът й се очакваше в средата на лятото или в началото на есента.

Кьоних е първият високопоставен европейски представител, който очертава новите срокове.

Това означава, че българските банки ще започнат да правят вноски в европейския фонд по преструктуриране, а не в националния. Именно този фонд е част от съвета, ръководен от Кьоних. Най-големите от банките ще бъдат надзиравани пряко от Европейската централна банка, както и по-малки, ако от Франкфурт решат.

“Трябва да видим на какъв етап е изпълнението на критериите, за да може Европейската централна банка да даде зелена светлина. Мисля че към момента очакването е в първото или второто тримесечие на следващата година, нека изчакаме, за да видим“.

След като България влезе в чакалнята за еврозоната и в тясно сътрудничество, ръководената от Елке Кьоних институция ще одобри плановете за преструктуриране на българските банки.

„България наистина ще бъде първата държава, ако всичко върви по план, която ще влезе в тясно сътрудничество с банковия съюз, въпреки че все още не е въвела еврото. Другата държава, която е заявила интерес, е Хърватия“, добави Кьоних

Съществуването на такива планове е задължителна процедура, смятана за буфер при евентуален негативен развой.

„Европейската централна банка вече направи оценка на качеството на активите на някои банки. В момента България се справя с някои задачи. Засега нещата изобщо не са свързани с нас, те са си работа на Единния надзорен механизъм. В същото време ние работим много добре с механизма, особено около ситуацията с Брекзит. Българските банки трябва да знаят за това и да го разбират. В крайна сметка, те се включват в нашия фонд, за да е сигурно, че можем да посрещнем каквото и да се случва“, каза още Кьоних.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments