България може да стане логистичен хъб за страните от Арабската лига

0
57
Среща
Министър Никола Стоянов с представители на Арабската лига. Снимка: Министерство на икономиката и индустрията

България е предмет на проучвания за възможността да стане логистичен хъб за внос и износ към Европейския съюз от най-голямата бизнес организация на държавите от Арабската лига.

Това стана ясно след среща между министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов, генералния секретар на Съюза на арабските камари Халед Ханафи и посланикът на Египет в България Н. Пр. Халид Ибрахим Емара. Делегацията на бизнес организацията от държавите от Арабската лига посети пристанище Бургас и проведе редица срещи с бизнес организации от региона през последните дни.

В момента се работи върху създаването на българо-арабска бизнес камара, която ще насърчава бизнес контактите между страната ни и държавите от Арабската лига. Също така, планира се да бъде открито представителство на новата организация в България.

Председателят на Съюза на арабските камари Халед Ханафи обясни, че ще бъдат подготвени серия от събития, които да насърчават инвестициите и общите проекти между двата региона. От Съюза на арабските камари подчертаха, че българските компании трябва да бъдат много по-активни, за да получат достъп до пазар от над 1 млрд. души.

„За страната ни Египет и арабският регион са от изключително висок интерес за засилване на потенциала на икономическите отношения“, посочи министър Стоянов.

Той  обърна внимание и на други сфери за бизнес партньорства в региона, като възможностите за инвестиции в индустриалните зони, контакти между стартиращи компании и програми за обмяна на опит.

Съюзът на арабските камари отправи покана към български компании за участие в Международен форум за хранителни продукти в Мароко през септември тази година, който се организира под тяхна егида.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments