България към Румъния: Има готовност за пускането на фериботната връзка Русе-Гюргево

0
43
Сорин Гриндяну и Николай Събев
Сорин Гриндяну и Николай Събев. Снимка: МТС

България и Румъния започват едновременни предпроектни проучвания на петте локации от двете страни на река Дунав за изграждане на нови мостове, съобщиха от Министерството на транспорта и съобщенията /МТС/.

„За румънската страна драгирането на Дунав е приоритет. Българската страна ще отговори адекватно на това, като още от 20 юни ИАППД започва драгиране на реката със собствени средства, а до една седмица ще обявим и обществена поръчка за драгажни дейности.“

Това заяви министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев по време на среща днес в Букурещ на съвместната българо-румънска работна група по свързаността, която е под патронажа на двамата министър-председатели. От румънска страна работната група е водена от Сорин Гриндяну, вицепремиер и министър на транспорта и инфраструктурата. Българската делегация беше придружавана от извънредния и пълномощен посланик на България в Букурещ Н. Пр. Радко Влайков.

Министър Събев заяви, че е осигурено финансиране за удълбочаване на Дунав в размер на 15 млн. лева.

„Документацията е подготвена и вече е изпратена в Агенцията за обществени поръчки за предварителен контрол, а средствата са разпределени за 3-годишен период“, обясни още той.

По отношение на общия проект Fast Danube Събев и Гриндяну се разбраха до края на 2022 година обща работна група да подготви съвместния проект за финансиране от ЕК на набелязаните инженерни мерки по реката.

Събев информира румънския си колега, че България има пълна готовност за пускането на фериботната връзка Русе-Гюргево и предложи да се извършва общ граничен контрол в Русе, докато в Гюргево се създадат необходимите условия за това. Вицепремиерът Гриндяну пое ангажимент да съдейства пред местните власти за ускоряване на действията в Гюргево.

Българската страна е предвидила да започне ремонт на своята част от Дунав мост I през юли, което от гледна точка на румънската делегация може да създаде сериозни проблеми за туристическите и търговските потоци. Министърът ще обсъди въпроса с вицепремиера Гроздан Караджов, за да може да се планира времето за ремонт така, че трафикът между двете държави да се затрудни в минимална степен.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments