България и Сърбия ще развиват проекти в туризма за 8,5 млн. евро

0
27
Крепост
Крепостта "Баба Вида" във Видин. Снимка: Искра.бг

Проекти за развитие на туризма в граничните райони на България и Сърбия ще бъдат финансирани със средства на стойност над 8,5 млн. евро, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/. 

158 организации от двете балкански държави участват в 43 проектни идеи, подадени в рамките на Поканата за набиране на концепции за проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма (ИНТЕРРЕГ VI-A) ИПП България – Сърбия 2021-2027.

Поканата за участието бе обявена ще през юни от МРРБ. Програмният регион от бългаска страна включва територията на областите Видин, Монтана, Враца, София-област, Перник и Кюстендил, както на сръбските области Бор, Зайчар, Топлица, Нишава, Пирот, Ябланица и Пчиня.

Голяма част от концепциите са фокусирани върху разнообразни дейности, свързани с развитието на туризма. Сред тях са разработване на нови интегрирани регионални туристически продукти, реставрация, опазване и експониране на обекти на културното наследство, подкрепа за природни туристически обекти, инвестиции в инфраструктура и съоръжения, засилване на връзките между природните и културните обекти, включително тяхната свързаност и мобилност, обучение на персонала на туристическите атракции, подобряване на практиките за туристически маркетинг и брандиране на трансграничния регион.

Повечето предложения за проектни концепции са разработени в партньорства със средно четири участника, представляващи регионални органи и власти, агенции за регионално и секторно развитие, организации в подкрепа на бизнеса, НПО, академични, изследователски, обучителни, образователни, социални и културни институции.

Очаква се разнообразието и разширяването на обхвата на проектните усилия да засили връзките между различни области и общностите от двете страни на границата, както и да допринесе за икономическото развитие на района.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments