България е сред страните с най-голям спад на въглеродни емисии

0
16
ТЕЦ-Бобов дол
Снимка: Скрийншот от Google Maps

България е сред страните с най-голям спад на въглеродни емисии в сравнение с 1990 година. Намалението е с -46%.

По данни на Европейската статистическа служба Евростат за 2018 година страната ни е реализирала 8,1% по-малко въглеродни емисии. Първенец е Португалия с 9 на сто. В Ирландия понижението е с 6,8%.

България е сред държавите, които са изпълнили вече целта, поставена от Европейския съюз, за намаление с -40 на сто. Като нас са също Латвия, Румъния и Литва.

Средно спадът за ЕС е 22%. Великобритания е единствената от големите държави-членки, която е реализирала сериозно понижение на въглеродните емисии от -36 на сто. Това се дължи най-вече на преминаването на някои от въглищните централи на биомаса, предаде „24 часа“.

ЕС си е поставил за цел да намали емисиите с още 8% през следващите 10 години.
Интересен е фактът, че най-зелените държави като Норвегия, например, отбелязват ръст.

Любопитство буди и това, че енергийната ефективност и ВЕИ са на последно място по принос за намаляване на въглеродните емисии. По-съществени са сривът на комунистическата индустрия и ядрената енергетика, а в последните години и природният газ.

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от