България чества Деня на лозаря – какви са традициите ни?

0
27
Илюстративна снимка: Пиксабей
Илюстративна снимка: Пиксабей

14 февруари е денят, в който честваме 3 празника – Денят на лозаря, Свети Валентин и църковният празник за Успението на свети Кирил Славянобългарски. Нека разгледаме красивите родни традиции на първия от тях.

Денят на лозаря – на кого е посветен?

В него се отбелязва трудолюбието на народа ни и почитанията ни към земята, лозята, виното и гроздето. За първи път се празнува официално в страната ни през 1962-ра година в деня на Свети мъченик Трифон.

Точно тогава от Министерския съвет съставят постановление, с което го обявяват за професионален празник на лозаря.

Какви са обичаите?

Стопаните отиват на полето, за да полеят корените на лозята с вино и да благословят земята с думите:

Колкото капки, толкоз коли грозде.

Избира се и „цар на лозята“. Трябва да е отговорен човек, който има слава на късметлия. Така по време на „царуването“ му се вярва, че ще се роди обилен плод.

Окичва се с китен букет от чемшир, здравец и лозови филизи. После се прави богата трапеза, за която съпругите на стопаните предварително приготвят ястията.

После се обикалят къщите по населеното място, на което се намират и благославят хората и домовете им. Домакините ги срещат с вино, като първо отпива „царят“. После се полива главата му.

После мъжете се събират в дома на избрания. Веселието продължава до зори.

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от