България благодари на Председателството на Съвета на ЕС за подкрепата за разширяване на Шенген

0
12
Иван Демерджиев
Иван Демерджиев. Снимка: МВР

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев изказа благодарност на Чешкото председателство на Съвета на Европейския съюз /ЕС/ за подкрепата за присъединяването на България към Шенген. Това се случи по време на негово участие на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“, който се проведе в Люксембург. 

Изтъкната е била цялостната координация от страна на Европейската комисия /ЕК/ за осъществяване на експертната визита в България и Румъния за запознаване с развитието в областите полицейско сътрудничество, управление на границите, връщане, Шенгенска информационна система, обща визова политика, основни права на човека и функциониране на органите.

Водещите теми на Съвета бяха укрепване на сигурността по външните граници в контекста на общото състояние на Шенгенското пространство, миграционната ситуация с фокус върху Западнобалканския маршрут, ситуацията с бежанците от Украйна и напредъкът на реформата в областта на убежището.

България подчерта, че поддържа постоянен диалог с всички съседни държави за недопускане на нови миграционни маршрути, споделяйки професионален опит и добри практики. Страната ни ще продължи да участва в усилията за подобряване на сътрудничеството на ниво ЕС и подкрепя мерките за укрепване на капацитета, интегрираното гранично управлениe и бързия и надежден обмен на информация.

Министър Демерджиев гарантира, че България е надежден и ангажиран партньор в общите европейски усилия за поддържане на високо ниво на гранична сигурност и ефективно управление на миграцията. Оцени ролята на Европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс. Обърна внимание на солидарността за гарантиране на силни външни граници.

Осигуряването на нормални условия на пребиваване на украинските бежанци в ЕС и гарантиране на вътрешната сигурност бяха сред основните аспекти, разгледани във връзка със ситуацията в Украйна. България е част от усилията на ЕС за осигуряване на достоен прием на бягащите от войната. Следи активно и участва в обмена на информация с цел превенция на рисковете за сигурността.

По отношение на напредъка на реформата в областта на убежището българската делегация изтъкна важността този механизъм да почива на принципите на устойчивост, предвидимост, справедливо споделяне на тежестите, обща приложимост и всеобхватност по отношение на предизвикателствата. Подчертан бе и друг важен за страната ни въпрос – установяването на правилния баланс между солидарност и отговорност, съобщиха още от Министерството на вътрешните работи /МВР/. 

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments