Байдън се надява на прекратяване на огъня в Газа до следващата седмица

0
23
Конфликтът в Ивицата Газа. Снимка: Пиксабей
Конфликтът в Ивицата Газа. Снимка: Пиксабей

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че се надява до понеделник да бъде постигнато прекратяване на огъня във войната между Израел и Хамас в Газа, информира “BBC”.

Коментарите на американския президент идват на фона на съобщенията за известен напредък в непреки преговори с участието на израелски и хамаски представители. Те ще включват доставки на помощи за Газа и освобождаване на още заложници, взети по време на атаките на Хамас на 7 октомври. Израел не е коментирал, а представители на Хамас са посочили, че двете страни не са толкова близо до споразумение за прекратяване на огъня, както предполага Байдън. Катар, който посредничи в преговорите заедно с Египет, заяви, че „настоява усилено“ за споразумение и се чувства „оптимистично“, но няма какво да обяви.

Израел започна широкомащабна въздушна и сухопътна кампания в Газа, след като въоръжени лица от Хамас убиха около 1200 души в южната част на Израел. Нападателите взеха и 253 души за заложници, част от които впоследствие бяха освободени.

Ръководеното от Хамас министерство на здравеопазването в ивицата Газа съобщава, че оттогава насам на територията на страната са загинали най-малко 29 878 души – включително 96 смъртни случая през последните 24 часа – в допълнение към 70 215 души, които са били ранени.

Според информационна агенция „Ройтерс“, която цитира неназован източник, близък до преговорите, Хамас все още проучва проект на рамка, изготвен от Франция, който включва 40-дневна пауза на всички военни операции и размяна на палестинци, държани в израелски затвори, с израелски заложници в съотношение 10 към 1.

„Близо сме“, заяви президентът Байдън пред репортери в Ню Йорк в понеделник.

„Все още не сме приключили. Надеждата ми е, че до следващия понеделник ще постигнем прекратяване на огъня.“

В предаването „Късна нощ със Сет Майерс“ по NBC, което беше излъчено по-късно, президентът заяви, че Израел би бил готов да спре нападенията си по време на Рамазана, ако бъде постигната сделка.

Ислямският свещен месец започва около 10 март.

„Наближава Рамадан и има споразумение от страна на израелците, че няма да извършват дейности и по време на Рамадан, за да ни дадат време да изведем всички заложници“, обясни Байдън.

Представител на Хамас обаче заяви пред “BBC”:

„Приоритет за нас в Хамас не е размяната на затворници, а прекратяването на войната. Не е логично, след всички тези загуби на живот и имущество, да приемем каквото и да е предложение, което не води до пълно прекратяване на огъня, завръщане на разселените лица и възстановяване на Газа.“

Миналата седмица САЩ – основният съюзник на Израел – бяха широко критикувани за това, че наложиха вето на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, изискваща незабавно прекратяване на огъня в Газа. Вместо това те предложиха своя собствена резолюция за временно прекратяване на огъня „възможно най-скоро“, която също така предупреди Израел да не нахлува в южния град Рафах в Газа при сегашните обстоятелства.

Израел е изправен пред все по-голям международен натиск да не предприема офанзива в Рафах, където са приютени около 1,5 млн. палестинци, повечето от които са избягали от сраженията на север в територията.

„Има твърде много невинни хора, които са убити“, каза Байдън в предаването „Късна вечер със Сет Майерс“ и добави:

„Израел забави атаките в Рафах. Те трябва да го направят. И поеха ангажимент пред мен, че ще се погрижат да има възможност за евакуация на значителни части от Рафах, преди да отидат и да ликвидират останалата част от Хамас.“

В неделя канцеларията на израелския министър-председател заяви, че е получила планове от военните си за евакуация на цивилни от райони, включително Рафах.

В интервю за CBS в неделя Нетаняху заяви, че израелските сили в крайна сметка ще започнат инвазия в Рафах, независимо от всяко споразумение за временно прекратяване на огъня, като настоя:

„Не можем да напуснем последната крепост на Хамас, без да се погрижим за нея.“

Той продължи:

„Ако постигнем споразумение, то ще бъде отложено донякъде. Но това ще се случи. Ако нямаме сделка, ще го направим така или иначе.“

В отделен случай в понеделник министър-председателят на Палестинската автономия (ПА) Мохамед Щайе подаде оставка заедно с правителството си, което управлява части от окупирания Западен бряг. Президентът Махмуд Абас прие решението му, което може да проправи пътя за създаване на технократско правителство.

САЩ оказват натиск върху Абас да реформира ПА, за да може тя да управлява Газа след края на войната между Израел и Хамас. Миналата седмица Нетаняху представи визия за територията, в която не се споменава никаква роля на ПА.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments