Бъдещите европейски политики трябва да допринесат за преодоляване на различията между страните-членки

0
58
Заместник-министър на външните работи Румен Александров
Заместник-министър на външните работи Румен Александров. Снимка: МВнР

Конференцията за бъдещето на Европа е отлична възможност за амбициозен обмен на мнения, особено с оглед преодоляване на пандемията от COVID-19 и изграждане на капацитет за устойчивост към бъдеща криза, както и за формиране на бъдещето на следващите поколения. Това заяви заместник-министърът на външните работи Румен Александров. Днес той участва в пленарно заседание на конференцията, което се проведе чрез видеоконферентна връзка.

„Очакваме структуриран дебат, основан на стратегическата програма, и фокусиран върху теми с практически измерения, върху които бихме могли да постигнем реална добавена стойност. Надяваме се очакванията на гражданите ще бъдат взети предвид по най-ефективния начин. Бъдещите политики на ЕС трябва да допринесат за преодоляване на различията между държавите-членки и да доведат до по-голяма кохезия между тях, като по този начин направят ЕС по-силен и по-устойчив“, заяви заместник-министърът.

България активно популяризира дигиталната платформа на национално ниво и планира календара на събитията в тясно сътрудничество със заинтересованите страни, добави Александров. Въз основа на опита, натрупан от консултациите с европейските граждани, нашите усилия ще бъдат насочени към провеждането на конференцията по най-приобщаващ и достъпен начин, включително чрез включване на националните парламенти и всички слоеве на обществото, особено младите хора.

„Приветстваме идеята за включването на Западните Балкани в работата на Конференцията, тъй като това ще даде възможност на нашите партньори да се ангажират по-тясно с бъдещия дневен ред на ЕС“, каза заместник-министър Александров.

В пленарните заседания участват общо 433 представители от Съвета на ЕС, ЕП, ЕК, националните парламенти, Европейския икономически и социален комитет, Комитета на регионите, социалните партньори и гражданите. Съветът на ЕС има 54 представители, по двама от държава-членка. Конференцията за бъдещето на Европа бе официално открита на 9 май и се очаква да достигне до заключения до пролетта на 2022 г., по време на Френското председателство на Съвета на ЕС. Целта е европейските граждани да имат водеща и активна роля в определянето на приоритетите на Съюза.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments